In Van Hollandse Bodem wordt de beste moestuinder gekozen. Doe mee en creëer je eigen moestuin die net zo mooi is.

Het is een programma dat laat zien hoe moestuinders zich storten op hun moestuin met verschillende opdrachten daar omheen.

De opdrachten die van Hollands bodem komen zijn leuk een leerzaam. Ze moeten van de groenten die ze kweken een heerlijke maaltijd bereiden.
Dit is het mooie van een eigen moestuin. Je kan na een periode van aandacht en zorg eigen gekweekte biologische producten proeven.

Vallen en opstaan met je eigen moestuin

De deelnemende moestuinders Van Hollandse Bodem zullen met veel vallen en opstaan merken dat het niet altijd even makkelijk is in de moestuin.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een moestuinder is dat je wel een klein beetje doorzettingsvermogen nodig moet hebben. Het is soms best deprimerend als het mislukt en hierdoor tijd en energie verloren zijn gegaan.

Maar dat is het niet. Je leert er iedere keer weer van en je zult zien dat het na een keer (hopelijk niet meer) fout te doen, je steeds beter je groenten en kruiden kweekt.

Bij jou als moestuinder zullen ook allerlei problemen voorbij komen die we hopelijk kunnen voorkomen.

Ik heb geen tuin of buitenruimte voor mijn beste moestuin

In Van Hollandse Bodem hebben de moestuinders een veel te grote tuin tot hun beschikking waar veel mensen jaloers op zullen zijn.
Als je geen buiten ruimte hebt kan ook jij evengoed de beste moestuinder van Nederland worden. Voor een moestuinder in de stad raadt ik je aan om de volgende groenten en kruiden te kweken:

Bieslook
Koriander
Pak soi
Peterselie
Radijs
Sla in vele varianten
Pak soi
Spinazie

Dit zijn groenten en kruiden die niet al te veel direct zonlicht nodig hebben. Ze zouden dus op een vensterbank kunnen staan die op het westen, oosten of zuiden is gericht.

Het begin van jouw oase

Bij iedereen komen kleine plantjes op die springen om naar buiten te gaan (of op het vensterbank) te kunnen genieten van de zon. Om dit op het goede moment te doen is het belangrijk dat de plantjes die je binnen opgekweekt hebt sterk genoeg zijn om naar buiten te gaan. Voor de volgende groenten wordt het nu tijd om naar buiten te gaan. Heb je zaden, dan kan je de volgende groenten buiten zaaien.

Broccoli , spinazie, wortel, sla en radijs kunnen nu in je moestuin buiten gezet worden om van het weer te kunnen genieten.

Zorg ervoor dat de kleine plantjes wel voldoende beschermd kunnen worden tegen harde regen en wind.

Insecten en dieren in je moestuin

Zo hebben de moestuinders in Van Hollandse Bodem in de eerste aflevering gelijk al last van beestjes. Dit zal ook zeker voorkomen in jouw moestuin.
Lieveheersbeestje
Kweken in potten helpt enorm bij het tegengaan van beestjes. De planten staan nu niet in contact met de tuinaarde, je maakt het moeilijker voor hun.
Verder zou je met bestrijdingsmiddelen kunnen werken, maar ik ben hier zelf geen fan van. Er zijn talloze manieren om op een verantwoorde manier om te gaan met deze beestjes.

Lieveheersbeestjes moet je nooit weg jagen, dit zijn bloeddorstige vleeseters die alle luizen in je tuin zullen opeten.

De variëteit in de moestuin van jullie en in die Van Hollandse bodem zal verschillen.

Door de grote hoeveelheid grond die de moestuinders in Van Hollandse Bodem hebben is het moeilijk te vergelijken met een moestuin van normaal formaat. Als je een kleine tuin of buitenruimte hebt zou ik vooral gaan voor groenten en kruiden die snel groeien en een paar groenten met een grote opbrengst. De groenten met (mogelijk) grote opbrengst zijn courgette en tomaat, deze laatste twee hebben wel het vereiste dat ze minimaal 6 uur direct zonlicht nodig hebben.

De eerder beschreven kruiden en groenten voor de moestuinder die geen buitenruimte hebben zijn de snelle groeiers en ideaal voor een beginnende moestuinder.

De lage opbrengsten in Van Hollandse Bodem en mijn moestuin.

Dit zijn wederom weer tegenslagen die de moestuinder soms mee moet maken om er van te leren. En dit zal ook bij jou voorkomen. Je zal tijdens de uitzendingen soms tegenslagen zien waarin er minder geoogst wordt of de grootte minder is dan verwacht.

Om dit tegen te gaan moet de plant echt voldoende licht, water en voeding uit de bodem nodig om optimaal te groeien.

Hoe wordt jij de beste moestuinder van Nederland

Als je moestuin eenmaal staat hoef je er minder naar om te kijken. Een paar minuten inspectie per dag is voldoende om je tuin in leven te houden en straks heerlijke groenten van kunnen oogsten.

Zorg voor een goede grond waar de planten in komen te staan. De aarde moet er levendig uit zien en er moeten genoeg elementen inzitten zoals mangaan en stikstof. Denk bij het in de grond stoppen van de planten dat er straks ook vitaminen in de groenten en kruiden moeten komen. Die kan de plant niet zelf maken als er elementen missen in de bodem waar ze in staan.

Het allerbelangrijkste is dat je er plezier in hebt en je het doet om straks te kunnen genieten van jouw eigen gekweekte groenten. Maak van het moestuinieren een nieuwe hobby en vergelijk je prestaties met die van de moestuinders uit Van Hollandse Bodem.