Rucola

Rucola is een ideale bladgroente om te kweken. Het groeit snel en je kan het bijna het hele jaar door zaaien. Het wordt ook wel raket sla genoemd, waarschijnlijk omdat het zo snel groeit. Het is gezond en smaakt lekker.

In de winkels ligt vaak een speciaal voor supermarkten gekweekte soort. Maar je hebt bijvoorbeeld ook wilde rucola, deze kan je zelfs in Nederland buiten tegenkomen. De wilde variant zal minder snel doorschieten dan andere soorten en is wat fijner van smaak.

De plant is familie van de kruisbloemige, broccoli en radijs horen hier ook bij. De plant geeft mooie bloemen die ook eetbaar zijn. Eet ze op voordat ze in de bloei schieten anders is de smaak van de bladeren minder.

Rucola zaaien

Rucola is best makkelijk te zaaien. Hierdoor zaai ik de zaden nog wel eens slordig in de moestuin of pot. Op zich niet erg, maar de plant groeit wel beter als je elke plant goede onderlinge plantafstand gunt.

Je kan het op twee manieren doen.
Zaai de rucola zaadjes in rijen. Elke rij heeft een afstand van 15cm nodig. Zaai in de rij zelf om de 10 tot 15cm een of meerdere zaadje. Als je buiten zaait kan het nog wel eens voorkomen dat de zaadjes niet uitkomen. Binnen in huis gaat het ontkiemen van zaden gemakkelijker.
Zijn er meerdere zaadjes uitgekomen dan je had gedacht. Haal de overige kleine plantjes weg zodat elke rucolaplant 15cm ruimte heeft. Uitdunnen heet dat.

De andere manier van zaaien in de moestuin is het slordig zaaien in rijen met elk 15cm afstand. In de rij zelf dun ik niet uit en zo komen er meerdere plantjes boven per 15cm. Zo creƫer je een mooi rommelig bed.

Rucola in pot kweken

Rucola in pot kweken

Rucola in een pot van 10cm gezaaid.
De onderste twee zijn wilde rucola. Deze ontkiemen duidelijk sneller dan de gekruiste.

Je kan ook in pot kweken. In een pot van 10cm kan een zaadje of meerdere.
Het is best een makkelijke te kweken groente zoals je leest.

Rucola zaaien

Na een maand is de rucola met drie zaadjes (in en pot van 10cm) 5 cm kleiner dan wanneer je 1 zaadje zaait. Wel meer opbrengst per potje.


Had ik al verteld dat wanneer je de zaadjes 1mm diep in natte aarde zaait, in bijvoorbeeld een pot, de zaadjes in 2 dagen kunnen ontkiemen. 20 tot 24 graden is de ideale temperatuur voor het ontkiemen van de zaden.

Gebruik een pot met gaten zodat het overtollige water weg kan.

Rucola kweken

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk. Rucola is makkelijk om te kweken en zeker aan te raden als je in de stad woont. De plant vraagt niet al te veel aandacht en is meer een onkruid met super veel smaak.
Type aarde: Rucola kan in alle soorten aarde gekweekt worden. Zelfs in zure aarde die je in de stad tegenkomt.

Ontkiemen: Wanneer je de zaden buiten zaait kan het wat langer duren voordat de zaden opkomen. Vooral wanneer je rond april / mei zaait. De grond is dan nog wat kouder en de zaden hebben langer de tijd nodig om te ontkiemen. Het kan tot twee weken duren wanneer je buiten zaait. Binnen kunnen de zaden in twee dagen ontkiemen.

Groeiperiode: Na het ontkiemen duurt het ongeveer een maand voordat je rucola kan oogsten en eten. Een ideale groenten om te kweken dus.

Rucola in de zon: Rucola kan zowel in de volle zon als in half schaduw. Wanneer de plant het te warm krijgt kan deze doorschieten en bloemen ontwikkelen. Zet de plant op de heetste dagen van het jaar daarom op een plek met halfschaduw.

Rucola binnen kweken

Begin in februari met zaaien in een pot. Je kan tot september binnen beginnen, daarna worden de dagen te kort om ervoor te zorgen dat je groente genoeg zon krijgt.

Zet de plant op een vensterbank waar genoeg zon staat.