Spinazie

Spinazie is een groenten die soms lastig te kweken is. Er zit een kleine gebruiksaanwijzing aan die je hier kan vinden.

Met spinazie in je moestuin heb je er weer een groente bij die boordevol gezonde vitamines zit. Ik zou het dan ook zeker een keer proberen in je moestuin.

Twee soorten spinazie
Vroeg reuzenblad: Dit soort heeft scherpe zaden en wellicht daarom ook puntige bladeren? Het is een spinazie die je vooral in het voorjaar en najaar moet kweken om er voor te zorgen dat de oogst niet mislukt. Voor de tijd van het jaar waarin vroeg reuzenblad gekweekt moet worden groeit de plant wel snel. Een aanrader voor als je in deze op koude dagen in een pot op je balkon wil kweken.

Noorman: Spinazie nores (Noorman), de tegenhanger van vroeg reuzenblad. Deze is wel geschikt om in de zomer te kweken. Het soort is wel traag groeiend, maar het voordeel hiervan is dat deze minder snel doorschiet (later vertel ik er meer over doorschieten). De zaden van nores (Noorman) zijn rond en toevallig de bladeren ook. Dit soort heeft iets meer plantafstand nodig dan vroeg reuzenblad en vraagt veel stikstof bemesting.

Spinazie zaaien, erg lastig in het voorjaar en begin zomer.

We beginnen gelijk bij het meest voorkomende probleem. Dit is het doorschieten.

Doorschieten is het te vroeg bloemen ontwikkelen. Er zal nauwelijks blad groeien dat gegeten kan worden.

Wanneer je binnen begint met zaaien van spinazie gebeurd het redelijk snel in het voorjaar wanneer de zon op het raam schijnt en de plant op een vensterbank boven de verwarming staat. De plant denkt dat het tijd is om in bloei te komen.
Doorschieten spinazie
Hiernaast een foto van mijn spinazie die begon met doorschieten.

Het is daarom ook verstandiger om nooit binnen voor te zaaien. Je kan, afhankelijk van het soort, de plant het best midzomer op schaduwrijke plekken kweken met ochtend of avond zon.

De meeste soorten (vroeg reuzenblad bijvoorbeeld) vinden het fijn wanneer je in februari of maart buiten zaait. Je kan dan het best de hele zomer wachten om vervolgens in augustus weer te beginnen met zaaien. Spinazie kan tegen een nacht met vorst.
Wanneer je zaden koopt is het handig dat je even op de verpakking kijkt wanneer deze het best gekweekt en gezaaid kan worden.

Spinazie zaaien

De spinazie dicht op elkaar gezaaid voor babyspinazie.

Spinazie oogsten

Spinazie is een groente die je op verschillende momenten kan oogsten. Je kan bijvoorbeeld voor babyspinazie gaan door de bladeren wat vroeger te plukken dan de oorspronkelijke oogsttijd.

Wanneer je spinazie volgroeid is kan je de buitenste bladeren plukken. Laat het hart van de plant intact zodat deze door kan groeien. Zo kan je langer van de plant genieten. Je kan natuurlijk ook de hele plant oogsten.

Spinazie in pot kweken

Spinazie kan zeker in pot gekweekt worden. De pot moet minimaal 12cm groot zijn. Ik zou er voor zorgen dat je niet hoeft te verpotten, kweek in de pot waar je deze ook gaat oogsten.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld/lastig. Als het je de eerste keer lukt om spinazie goed te kweken zal het de volgende keren ook lukken. Insecten en het doorschieten zijn de grootste problemen.

Type aarde: spinazie kan je in alle soorten aarde kweken. Om een boost te geven aan de plant kan je stikstof rijke aarde gebruiken waardoor de bladgroei extra snel gaat.

Ontkiemen: 3 tot 10 dagen. Bij spinazie kan je het best zaaien in vochtige aarde. Vaak zullen de eerste kiemen in een paar dagen op komen.

Groeiperiode: 30 tot 40 dagen. De meeste soorten zijn in 35 dagen klaar om te oogsten.

Plantafstand: minimaal 12 cm. De meeste soorten kunnen op 12cm staan. Wanneer je spinazie soorten kweekt met grote bladeren kan je wat meer afstand nemen.
Spinazie kweken

Spinazie binnen of buiten kweken

Spinazie binnen kweken is lastig door het doorschieten. Ik zou er dan ook voor kiezen om altijd buiten te kweken.

Zaaiperiode buiten: februari tot september. Je kan spinazie binnen deze periode kweken, tussen juni en augustus is het alleen wat lastig in i.v.m doorschieters. Kies soorten voor elke periode van het jaar een ander soort om bijna het gehele jaar door te kunnen kweken.

Vochtigheid: licht vochtig tot vochtig. Hou bij het kweken van spinazie altijd een vochtige grond aan.

Standplaats winter: in de winter overleeft de plant het niet. Al zijn er wel gevallen waarbij je onder glas kan kweken. Een kleine kas waarbij de aarde bedekt is kan spinazie doen overleven.

Standplaats zomerzon: in de ochtend en avond zon. ’s Zomers kan je spinazie op een plek zetten waar het niet te warm wordt.
Spinazie led
Standplaats voor/najaar zon: volle zon. In het voor en najaar mag spinazie buiten in de zon staan. Door de wat koelere temperatuur zal spinazie minder snel doorschieten. Tevens hebben de planten in deze periode minder last van insecten.