Wanneer de steviaplant in de bloei staat heeft deze wel mooie kleine witte bloemen, net als die van tijm.
De reden dat stevia vaak in het nieuws was, komt omdat de stevia zoetstof tot verkort verboden was in Nederland. Nu het is toegestaan wordt het veelvuldig gebruikt. Maar nog wordt het in slecht daglicht gezet door de suikerindustrie, wat ik ook wel begrijp. Het is een natuurlijke zoetmaker zonder slechte eigenschappen (afgezien van de bittere bijsmaak).
De beste eigenschap van stevia is dat de bladeren een zoete smaak afgeven. In Latijns-Amerika werd de plant al gebruikt om deze reden. Het werd toegevoegd aan yerba mate om de thee een zoetere smaak te geven.
Ongeveer 75 jaar geleden wisten ze het zoete stofje stevioside te scheiden van het blad waardoor je zoetstof over hield. Vandaag de dag zien we die veel terug in producten.
Steviolglycosiden is de niet natuurlijke zoetstof die uit verschillende componenten bestaat die in de steviaplant zitten. Deze zijn wat minder geschikt voor het lichaam in combinatie met niet natuurlijke koolhydraten.
Gebruik de groene poedervorm van stevia welke 4 tot 15 x zoeter is dan suiker. Dit is gedroogde en gemalen stevia.
Stevia zaaien
Jammer genoeg zijn de zaden van stevia best duur. Maar ook ik ben heb mij gewaagd aan het kweken van stevia. Ik las en hoorde dat de zaden van stevia moeilijk ontkiemen. Hier heb ik gelukkig nog geen moeite mee gehad.
Maak de aarde nat voordat je gaat zaaien. Ik gebruik zelf gewone potgrond gemixed met een beetje lavameel, dit doe ik om de aarde wat luchtiger te maken.
De stevia zaden zijn ongeveer 1 millimeter lang en super dun. Hanteer de zaden dan ook voorzichtig. Bij het zaaien graaf ik een klein kuiltje van 1 millimeter. Hierin stop ik de zaden. Bedek de zaden voorzichtig met natte grond en druk deze heel voorzichtig aan zodat de natte aarde de zaden aanraakt.
De zaden ontkiemen bij een temperatuur vanaf 20 graden in de zon, onder een lamp of achter een raam in huis.
Bij het zaaien stop ik zelf 1 zaadje in 1 pot van 13cm. Dit zal op den duur te klein worden voor de plant omdat deze tot een meter hoog kan groeien.
Plantafstand 25 cm. Hanteer bij stevia een grotere planafstand. De plant kan best groot worden. Wil je er meerdere kweken dan kan je ze in rijtjes zetten. De rijafstand kan dan 50 zijn en de plantafstand 20.
Wanneer je stevia in een pot zet zou ik een pot van 25cm in doorsnee gebruiken.
Je kan de plant ook makkelijk stekken
Stevia kan je gemakkelijk stekken. Als je vrienden hebt die toevallig een steviaplant in hun tuin of huis hebben staan dan kan je hier een klein topje van plukken (natuurlijk wel even vragen).
Knip of pluk ongeveer 6 tot 10cm van de bovenkant van de plant vlak boven 2 bladeren een stukje tak af. Zet de stekjes 2 cm diep in een pot met goede voedzame aarde. Het is belangrijk dat de stekjes niet in de zon staan. Wanneer je dit wel doet is de plant gevoeliger voor stress en heeft deze minder energie om nieuwe wortels te maken.
Het is super belangrijk dat de aarde goed vochtig blijft. Wat je kan doen is de pot met stekjes in een kweekkastje zetten of zelf een kweekkastje bouwen door een plastic zak over de potjes te zetten en zorgen dat er geen verse lucht bij komt. De vochtigheid in zak stijgt en de aarde zal minder snel uitdrogen.
Als de stevia stekjes na 1,5 week nog leven zijn ze klaar en hebben ze wortels aangemaakt.
Stevia oogsten
Je kan stevia oogsten door een stuk van de tak vlak boven 2 bladeren af te knippen. Hierdoor zullen 2 zijtakken ontstaan die verder groeien.
Wil je de plant kweken om zaden te oogsten, dit kan maar is erg lastig. De plant heeft een lang seizoen nodig om in de bloei te schieten. In Nederland wordt het buiten te koud voor de plant. Als je zaden wil winnen zou ik de plant in kas of binnen onder een lamp zetten.

Stevia heeft best veel ruimte nodig om te groeien. Zorg voor minimaal 15cm plantafstand.
Stevia kweken
Moeilijkheidsgraad: redelijk tot lastig. Met zijn unieke eigenschap is stevia zeker de moeite waard om te kweken. De plant zelf is niet zo moeilijk om te kweken. Het gaat vooral om het ontkiemen en de zaden winning.
Bij mij ging er 30% van de zaden verloren omdat deze niet ontkiemde.
Omdat het seizoen in Nederland zo kort duurt is het moeilijk om de plant in bloei te krijgen. De plant heeft de laatste paar maanden een warm plekje nodig. Als je de plant in mei zaait heb je in september / oktober pas zaadjes die je kan oogsten.
Type aarde: Als we de aarde die Latijns-Amerika ligt willen nabootsen voor onze stevia plant, dan moet je een leemachtige grond gebruiken. De grond moet fijn en zacht aanvoelen. En tevens luchtig zijn zodat de wortels goed kunnen groeien. De bodem bedekken met mulch is vaak een aanrader. De wortels van stevia groeien tegen de bovenkant van de aarde aan. Het is dus van belang dat deze wortels niet uitdrogen.
Ontkiemen: verschillend. Bij het ontkiemen van mijn stevia zaden zat een week. De laatste ontkiemde na 1,5 week. Geef het dus niet op wanneer sommige niet uitkomen.
Groeiperiode: 2 – 3 maanden. De stevia plant is na ongeveer twee tot drie maanden klaar om te oogsten.
Stevia gebruiken in gerechten
Je kan stevia op verschillende manieren gebruiken. Je kan de bladen vers gebruiken in bijvoorbeeld een thee.
Maar je kan de bladeren ook drogen, vermalen en vervolgens in een potje stoppen zodat je het langer kan bewaren. De gedroogde stevia kan je vervolgens gebruiken in ontbijt. Havermoutpap en een beetje gedroogde stevia.
Hou er rekening mee dat gedroogde stevia tot wel 10 keer sterker is dan suiker. Gebruik dus niet te veel in je gerechten.