Koriander is een plant die redelijk makkelijk te kweken is. Zet koriander op een zonnige plek voor optimaal succes.

Koriander is een gevoelige plant die bij grote weersveranderingen van bijvoorbeeld een normale dag naar extreme hitte voortijdig zaad kan aanmaken (doorschieten). Handig als je de zaadjes wil gebruiken voor kruiden. Wat minder handig als je de verse blaadjes wil gebruiken voor soep.

Kies daarom voor kwalitatieve zaden. De planten zullen sterker worden en minder gevoelig voor veranderingen.

Koriander zaaien

Bij het zaaien van de koriander in potten is het beter om gelijk in de pot te zaaien waar de plant zijn leven in zal staan. Zo verminder je stress op de plant.
Koriander zaad

Koriander kan prima in potten gekweekt worden. Een pot met een diameter van 12 cm is genoeg. De pot moet altijd een drainage gat hebben om het overtollige water af te voeren. Je kan in een pot van 12cm meerdere zaadjes zaaien.

Bij het zaaien van koriander mag het zaadje tot een halve centimeter de grond in. Druk de aarde niet aan maar bedek het met een klein laagje. De aarde mag niet uitdrogen bij het opkweken van het zaadje. Plaats de pot op een warme plek om het ontkiemen te versnellen.

Vanaf maart tot augustus kan je koriander zaaien. Wanneer je koriander in de zomer buiten zet, zorg er dan voor dat de plant op de heetste dagen een beetje schaduw krijgt.

Begin in maart met zaaien van koriander om de hele zomer door te genieten van de plant. Je kan de buitenste bladeren afknippen en gebruiken voor gerechten. De plant zal steeds nieuwe scheuten groeien. Mocht je veel koriander in de keuken gebruiken. Dan kan je om de 3 weken een nieuwe plant zaaien om altijd te kunnen plukken.

Koriander kweken

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld. Plaats koriander op een zonnige en vochtige plek. Dit is voor koriander de meest ideale plek om tot zijn recht te komen. Midden zomer op het heetst van de dag moet de plant in de schaduw

Type aarde: luchtig. Koriander doet het goed in potgrond aarde. Wat losser is dan klei.

Ontkiemen: tot 1 week. De potjes warm zetten bij het ontkiemen helpt enorm. Als de plant 2 centimeter is mag de plant licht ontvangen.

Groeiperiode: Na 6 weken van zon kan er gestart worden met het plukken van koriander.

Koriander binnen kweken

Koriander kan je ook binnen kweken. Let wel dat als de plant te weinig licht krijg deze minder hard zal groeien en minder blad zal aanmaken. In de zomer zal dit geen probleem zijn.

Hou de plant binnen in vochtige aarde, als de bovenkant van de aarde nog licht vochtig is geen water geven. Binnen in huis kan het water in de pot soms wat langer blijven staan. Let hier op.

Midden in de zomer moet je er op letten dat het niet te warm wordt bij het raam voor de plant.