Munt

Een ideale plant is munt. Heerlijk zoet van smaak en makkelijk te kweken.

Mijn favoriete kruid is munt. Dit komt door de zoete smaak en de onweerstaanbare geur. Toch is het soms lastig te kweken in het begin stadium. Dit komt doordat de zaadjes zo klein zijn. Hierdoor moet de kracht uit de omgeving komen van het zaadje en niet uit het zaadje zelf.

Groenten en kruiden met grote zaden ontkiemen vaak met meer gemak doordat er meer kracht in het zaad zit.

Munt zaaien

Munt zaaien
Wat je kan doen bij het zaaien van munt is de juiste grond kiezen. Munt houdt van luchtig maar toch vochtige aarde. Gewone potgrond kan volstaan. Meng gewone potgrond met 1/3 kokosvezel .

Kokosvezel(cocopeat) helpt de grond luchtig te houden wanneer de grond te nat wordt of deze al lange tijd gebruikt wordt. Het water stroomt zo beter door de aarde waardoor het ontkiemen beter gaat.

Vermiculiet kan je ook gebruiken, al ben ik er niet helemaal fan van, dit komt doordat het een bewerkt product is. Toch is het een product dat water goed af staat bij het ontkiemen van munt.

Bij het zaaien van munt kan je meerdere (2-10) zaadjes in een pot van 12cm doen. De kans van slagen vergroot en de planten vormen een volle bos groen vol met smaak en geur.
Muntplant
Ik gaf eerder al aan dat de zaadjes van munt heel klein zijn. Bij het zaaien en ontkiemen proces moet de grond dus echt vochtig blijven. Voor optimaal succes moet je de pot bedekken of in een kweekkastje zetten. Door de aarde te bedekken blijft de aarde langer vochtig en de temperatuur gelijk.

Het kan even duren voordat munt eindelijk ontkiemt. Wanneer je eindelijk een plantje hebt, is munt eigenlijk niet meer te stoppen. Als de plant na drie weken nog niet verschijnt, zou ik opnieuw zaaien en het nog eens proberen.

Kweek munt in een pot om verspreiding te voorkomen.

Natuurlijk wil je veel munt hebben. Maar munt heeft de eigenschap om via de wortels je moestuin over te nemen als je deze in de volle grond zet. Je kan munt daarom beter in potten kweken en deze in je moestuin of in je verticale tuin zetten.

Een pot met een diameter van 12cm is voldoende om munt in te kweken. Zorg dat de pot een drainage gat heeft.
Bij het opkweken van de zaadjes tot kiem raadt ik aan de pot waar je het zaadje in zet op een warme plek te zetten rond de 20 graden.

Plaats doorzichtige folie over de pot om het ontkiemen te versnellen. Haal voor en na werk de folie er even af voor schone lucht. Begraaf het zaadje niet. De aarde mag niet uitdrogen bij het opkweken van het zaadje.

Muntthee
Moeilijkheidsgraad: Redelijk. Munt is een leuke plant om te kweken door zijn heerlijke geur. Let wel op: het kan langer dan twee weken duren voordat de zaadjes uit komen.

Type aarde: Alle. Je kan munt het beste kweken in luchtige aarde zoals ik eerder beschreef. Gebruik aarde met compost om de plant sneller te doen groeien. Vaak is dit soort biologische grond in vele winkels te verkrijgen.

Ontkiemen: 1-2 weken. De potjes ‘warm’ zetten en veel licht helpt het ontkiemen te versnellen. Door doorzichtig plastic over het potje te leggen creĆ«er je een soort kas waardoor het ontkiemen versnelt wordt. Als na drie weken de zaden nog niet ontkiemt zijn zal je het nog eens moeten proberen.

Groeiperiode: Na 10 weken kan munt geoogst worden. In de winter kan dit langer duren als de plant te weinig licht krijgt.

Plantafstand: 12 centimeter Munt is een plant dat van ruimte houdt door de groei via de wortels. Op een gegeven moment is de pot die je eerder gebruikt hebt te klein.

Munt houdt er niet van als de pot te vol zit met wortels en gaat er dan zielig uit zien (hoeveel water je de plant ook geeft). Nu kan je natuurlijk een grotere pot pakken vanaf het begin, maar je wilt natuurlijk ook wat voor in een salade gebruiken.

Wat je dan moet doen is de helft van de gehele plant met wortels en al uit de pot halen. Dit hoeft niet voorzichtig. De ene helft gebruik je dan voor in de salade, de andere helft zet je weer terug in dezelfde pot met wat verse aarde en voeding er bij. De plant zal van de nieuwe aarde genieten en weer snel beginnen met groeien.
Munt kweken

Munt buiten kweken

Zaaiperiode: Vanaf april tot juni. Om buiten munt te kweken kan je het best van april tot juni zaaien. Het is een meerjarig kruid dat het jaar er op weer terug komt.

Vochtigheid: licht vochtig. De plant houdt van een vochtige bodem maar geen laag water in de aarde. Let wel dat de plant als kiem niet in te vochtige aarde staat. Op koude dagen wil het vocht nog wel eens blijven staan in huis.

Standplaats winterzon: veel, maar wel binnen In de winter zal de plant afsterven, waarna deze in het voorjaar weer op komt. Als je de pot buiten laat staan, zorg dan dat deze in een niet te kleine pot staat, anders sterven de wortels ook af. In de moestuin zal dit minder snel gebeuren.

Zorg bij het binnen kweken van munt voor extra licht door middel van kunstlicht. De plant zal anders meer stengel dan blad vormen wanneer je deze binnen van zaad tot oogst kweekt.

Standplaats zomerzon: licht schaduw. Munt zoekt altijd de plek waar de ochtend en avond zon schijnt. Zet de plant op middaguur niet in direct zonlicht.

Standplaats voor/najaar zon: direct zonlicht of licht schaduw. In het voor en najaar mag munt wel in de volle zon.

Munt binnen kweken

Zaaiperiode: altijd. Binnen in huis kan je altijd beginnen met munt. In de winter zal het wel lastiger gaan. Munt heeft minimaal 4 uur zonlicht nodig per dag om te kunnen groeien. Dit is niet mogelijk in de winter. Maar met de hulp van tl-licht of led lampen is dit zeker mogelijk.

Wil je meer weten over het kweken van groenten en kruiden onder lampen. Mail je vraag dan naar Ruben van Vertical Farm

Munt
Vochtigheid: licht vochtig. De plant houdt van een vochtige bodem maar geen laag water in de aarde. Als de bovenkant van de aarde nog licht vochtig is geen water geven.

Winterzon: veel. In de winter kan de zon geen kwaad. Munt groeit binnen in de winter binnen hard, dit komt doordat de plant te weinig licht krijgt. Op donkere winterdagen vind munt het niet erg als je kunstlicht gebruikt.

Zomerzon: licht schaduw. Zet munt niet in de middagzon. Mocht je in huis bijna geen licht hebben. Dan kan de plant op de zonnigste plek. Let erop dat de aarde niet te droog wordt.

Voor/Najaar zon: direct of licht schaduw. In het voor en najaar mag munt wel in de zon.

Kunstlicht: maximaal 20 uur. Als je wit TL of led-licht(6500k) hebt kun je hier de munt onder kweken. Het zal de plant goed doen. Licht van sfeer-lampen is vaak niet sterk genoeg voor een plant. Laat je niet tegenhouden om het toch te proberen als het buiten erg donker is in de winter.