Hier de tips hoe jij gemakkelijk je planten kan verpotten en welke planten nu naar buiten kunnen.

Het verpotten van je kleine groenten en kruiden is super belangrijk. De wortels zoeken naar ruimte om zich te ontwikkelen.

Het is het belangrijk dat de wortels niet al te veel beschadigen. Als de wortels te veel beschadigd zijn hebben ze langer de tijd nodig om weer op sterkte te komen. Je zult zien dat de plant zelf nauwelijks groeit.

Voordat we de plantjes uit de oude pot halen gaan we eerst de nieuwe pot vol gooien met aarde. Maak de nieuwe aarde nat.

Doordat de aarde in de nieuwe pot nat is, gaat het verpotten makkelijker.
Graaf alvast een klein kuiltje waar de wortels komen.

Het verpotten van je pasgeboren plantjes

Verpotten
Als ik binnen zaai om een voorsprong te maken op de lente begin ik mijn plantjes vanaf zaad altijd in zachte plastic potjes die je kunt indrukken. Dit doe ik om het verpotten makkelijker te maken.

Ik druk overal zachtjes op het potje om de aarde los van het potje te krijgen. Hierna keer ik het potje rustig om en blijf ik zachtjes drukken op het potje.Verpotten

Doordat de wortels aan de aarde kleven komt het kluitje wortels langzaam tevoorschijn.

Nu moet je ervoor zorgen dat je de plantjes voorzichtig uit elkaar haalt. Wanneer de wortels door elkaar gegroeid zijn kan je met wat water de resterende aarde van de wortels spoelen.
Hulp bij verpotten
Voor groenten moet je de losse plantjes ieder een eigen pot geven die groot genoeg is. Hierbij is het van belang dat de wortels en een stuk van de stengel in de aarde begraaft worden.

Bedek de wortels maar druk deze niet te hard aan. We gaan de aarde aandrukken door er water op te gieten.
Verplanten
Hierdoor drukt de aarde zichzelf aan naar de wortels toe. Tevens krijgen de wortels weer vers water.

Je kan er ook voor kiezen om niet voor te zaaien. Dit doe ik vaak bij kruiden. Deze begin ik in de pot die groot genoeg is voor ze. ik zaai de zaadjes en oogst in dezelfde pot. Dit heeft voordelen als voordeel dat de wortels niet kunnen beschadigen bij het verpotten waardoor de groei kan stagneren.

Welke plant hoe verpotten en kunnen ze al naar buiten?

Het is bijna april. Hieronder een paar planten met uitleg hoe deze verpot kan worden en of deze al naar buiten kan om de kou te trotseren.

Radijs verpotten: radijs vind het fijner als je deze gelijk in de pot zet waar deze ook groot in wordt. Als je dit niet gedaan hebt moet je heel voorzichtig zijn bij het verpotten. Zorg voor voldoende ruimte per steeltje (10cm). Kan nu naar buiten.

Kruiden verpotten: Kruiden zoals basilicum, peterselie, koriander zou ik bij elkaar houden in dezelfde pot. Hierdoor krijg je een grote bos kruiden. Elke pot moet minimaal 10 cm zijn. Kunnen nog niet naar buiten, half april pas.

Broccoli verpotten: Broccoli verpotten als deze 3 tot 4 cm is. Houdt van een koele plaats, 10 tot 16 graden. Elk steeltje broccoli heeft een pot van 20cm nodig en 20cm diep.
Broccoli kan nu naar buiten.

Tomaten verpotten: Gebruik een pot die minimaal 10cm breed is tot de plant eind april / begin mei naar buiten kan. Gebruik uiteindelijk een pot van 30 tot 50 cm in diameter, afhankelijk van het soort tomaat en hoe groot die wordt.

Aubergine verpotten: Aubergine kan ook eind april naar buiten. Zorg er bij aubergine voor dat je kiemen niet in een te kleine pot staan voordat ze naar buiten kunnen. Een pot van 10cm tot eind april is prima. Daarna een pot van 30cm.

Paprika verpotten: Paprika is groeit erg moeilijk in Nederland. Maar met een balkon op het zuiden en een afdak tegen de regen geef ik deze zeker een kans.
Zorg er ook bij paprika voor dat deze tot half mei binnen in huis staat in een pot van minimaal 10 cm. Daarna kan deze verpot worden in een pot van 30cm en naar buiten.

Sla verpotten: Verpot de sla als deze 3 tot 4 cm is. De sla moet per steeltje een eigen pot van 15cm hebben. Deze kan begin april naar buiten.

Wortel verpotten: Wortels hebben net als radijs meer baad bij het zaaien in de pot waar ze ook groot in worden, dit om vervormde wortels tegen te gaan.
Wanneer je dit niet gedaan hebt zou ik deze zo snel mogelijk na uitkomen verpotten. Wortel kan nu naar buiten.

Spinazie verpotten: Spinazie kan verpot worden als deze 4 cm is. Zorg hierbij dat deze in het begin niet op een te warme plek staat. Spinazie kan nu naar buiten.

Als je verder nog vragen hebt lees ik die graag terug in de comments hieronder.