Iedereen kan tomaten zaaien en ervoor zorgen dat het wat wordt. Volg deze tips en pluk van de zomer je eigen tomaten.

We beginnen bij de zaden zelf. Kies een soort die bij jou en je huis past. Wanneer je zaden koopt staat vaak op de verpakking welk soort het is en hoe groot deze kan worden.
Tomaat zaaien

Zelf heb ik gekozen voor de Galapagos tomaat. Deze geeft kleine cherrytomaten en wordt niet al te hoog.

Je kan de zaden uit gekochte tomaten halen en deze gebruiken om te zaaien. Let wel op dat dit vaak F1 hybride tomaten zijn. Deze zijn speciaal gekweekt voor de oogst en niet om de zaden te winnen en te gebruiken. Ik raadt aan om eenmaal goede zaden te kopen van een niet hybride tomaat en de zaden van deze tomaten gebruiken om het jaar erop te zaaien.

Maak het jezelf niet al te moeilijk bij het zaaien van tomaten.

Ik begin rond half april binnenshuis met zaaien van mijn tomaten en eindig eind april. Dit doe ik in een pot van 12cm breed en 15cm diep. Als je voor een grote soort tomaat hebt gekozen kan je een grotere pot nemen.

Door in een pot van rond de 12cm te beginnen hoef je maar een keer te verpotten naar een grotere pot of in de tuin. Hierdoor vermijd je stagnerende groei wat vaak door het verpotten gebeurd.

Ik gebruik normale biologische potgrond met voldoende voeding er in voor de tomatenplant. Ik voedt de planten om de 2 dagen met wat extra plantenvoeding om de groei te bevorderen.

Het proces is eigenlijk super makkelijk

Stop het zaadje een halve millimeter diep in de natte potgrond en bedek het zaadje.
Om het ontkiemen te versnellen gaan we de pot bedekken met doorzichtig folie.

Met de folie over de pot blijft de aarde nat omdat het vocht gevangen zit. De temperatuur in de aarde zal iets stijgen en zorgt voor een beter klimaat voor de tomaat. Haal de folie elke avond even een kwartiertje van de pot af om de boel te laten luchten. Je kan er ook voor kiezen 2 kleine mini gaatjes in de folie te prikken.

Zet na het zaaien van de tomaten de pot op een plaats in huis waar het niet al te koud is. Bij het ontkiemen is licht niet belangrijk.
Galapagos tomaat
Het kan afhankelijk van het type tomaat wel even duren voordat het zaadje uit komt. Meestal binnen twee weken.

Na het ontkiemen mag de kleine tomatenplant in het zonnetje gezet worden.