De moestuin in juli is een waar feest. Door water tekort en slakken overschot is het soms met moeite bij te houden.

Ik begin met iets positiefs. Na een aantal warme dagen is mijn galapagos tomaat uitgegroeid tot een ware struiktomaat. De plant zit de hele dag op een stoel beschermd tegen regen en wind te bakken in de zon.

Tomaten kweken op balkon

Ideale tomaat voor de luie tuinder. Galapagos tomaat, smaakt een klein beetje zuur.


Het mooie van deze struiktomaat is dat je er niks aan hoeft te doen. Misschien een beetje ondersteunen wanneer deze naar de zon begint te groeien. De plant zit vol met bloemen waaruit hopelijk mooie kleine tomaten zullen komen.
Ideale plant voor als je een vierkante meter kan missen op je balkon en daarvoor in de plaats een halve zomer tomaten kan eten.

Nog een leuke voor in de stad: de courgette.

Ik ben vorige week met nieuwe courgettes begonnen om in de laatste zomermaanden nog te kunnen genieten van de vruchten.

kleine courgette planten

In juli kan je nog beginnen met courgette kweken


Deze zullen over anderhalve maand vruchten geven tot ongeveer half september. Ik heb er twee van de vier buiten in de volle grond gezet. Na een nacht was de kern van de plant opgegeten.

Wanneer de kern van de plant opgegeten wordt door slakken of andere beesten is het meestal einde plant. Je kan dan beter opnieuw beginnen.

De slakken pakken de zwakke plantjes het eerst. Omdat deze in pot gekweekt zijn en nog weinig resistentie kunnen bieden tegen de slak vallen de zwakke plantjes snel ten prooi. Er zijn er op deze manier al vier mislukt.

Speciale touwen die enkele bladeren ondersteunen.

Speciale touwen die enkele bladeren ondersteunen.


Dit is een van de twee courgette die ik kweek in potten. Ik gebruik touwen om de lange stelen van de bladeren op te vangen. De stelen zullen niet knakken over de rand van de pot (emmer).

Had ik al verteld dat in potten kweken echt ideaal is? Slakken wagen minder snel de toch naar boven. Zet de pot op een kleine verhoging en je zal nooit last hebben van slakken. Ik kweek de andere twee courgette plantjes dan ook verder in pot.

Het is ook nooit goed (in Nederland) voor de moestuin.

Het laatste gedeelte van juni en het begin van juli is de moestuin een teleurstelling voor de planten buiten geweest, maar een opleving voor de planten binnen in de kas. Het was een droge koude bedoeling waarna het warm en nog steeds droog bleef.

Hierdoor zijn de aardbeien gesneuveld. Binnenkort nieuwe bedden aanleggen.
Wanneer je aardbeien in de volle grond zet moet je om de 3 jaar een nieuwe plek voor ze vinden. Anders raakt de bodem verzadigd en geven de planten minder aardbeien.

Het water systeem was leeg en de sloot te ver om de hele moestuin te voorzien van water. Veel zaailingen zijn verloren gegaan en het groen dat er stond was opgegeten door slakken zoals ik eerder vermelde.

Nieuwe strategie voor de moestuin in juli

Na de laatste twee dagen regen en het bijvullen van de watertank heb ik een nieuwe strategie die niet kan falen.

Heel veel bonen planten zijn mislukt. Maar het is nog niet te laat om te beginnen met snijbonen. Ik had gelukkig nog een heleboel zaden over.

Mijn nieuwe strategie is om zo veel zaden te zaaien dat er wel een paar plantjes de eerste dagen moeten overleven. Na de eerste groeispurt zullen de planten die over zijn genoeg kracht hebben om verder te groeien en bloemen ontwikkelen.

Ik heb overigens totaal geen rekening gehouden met de plantafstand.

stamslaboon in de volle grond

Een groepje opeengepakte snijbonen.


Er waren een aantal warme dagen begin juli. Op deze dagen schieten veel planten door waardoor ze niet meer gegeten kunnen worden. Alle kracht van de plant gaat tijdens het doorschieten naar de bloem.

Zo ook bij de knoflook. Wanneer dit gebeurd bij knoflook is de plant nog wel te redden. Knip de lange stengel zoals hieronder afgebeeld af zodat de bloem zich niet kan vormen. Het is belangrijk dat de kracht in de knoflook zelf blijft zitten.

Knoflook doorschieten

De lange sliert die uit het midden van de knoflook komt is de toekomstige bloem.


Knoflook oogsten

Wanneer de knoflook klaar is om te oogsten kunnen ze mooi aan touwen opgehangen worden. Je kan er het hele jaar van eten en zullen in een schuur niet bederven.

Houdt onkruid weg en geef voldoende water in de ochtend of avond. Als er vragen zijn kan je ze in de comments beneden plaatsen.