Courgette

Met courgette in je moestuin of op het balkon heb je een flinke hap eten. Daarom een favoriet onder de moestuinders.

Courgette plant

Courgette plant welke veel ruimte in beslag neemt.


De courgette is een plant die graag onnodige ruimte in beslag neemt. Hierdoor kan de plant soms andere planten verdrukken. Dit is niet fijn als net je tedere kruidenplanten beginnen te groeien en de courgette de ruimte over neemt. Het is daarom verstandig om de plant de ruimte te geven.
Wanneer je de plant de ruimte hebt gegeven kan de plant meer dan 10 courgettes geven. Het is dus echt een aanrader om courgette te kweken.

Courgette bloem

Soorten courgette
Black beauty: De naam zegt het al, dit is een van de donkerste courgette die er is. Het is een compacte courgette en daarom stevig van smaak. Het is een oud en geliefd soort om te kweken omdat de plant tegen wat slechtere weersomstandigheden kan, ideaal voor Nederland dus. Begin de black beauty in mei voor in huis bij een temperatuur rond de 20 graden.
Costata romanesco: Ook een soort die al vele jaren terug gaat. Het leuke van dit soort is de geribbelde bouw van de courgette met zijn sierlijke kleuren. Ook een biologische soort dat in Nederland gekweekt kan worden.

Is de courgette gezond en wat voor voedingswaarde zitten er in?

Sommige mensen houden echt totaal niet van de ‘vrucht’ omdat het maar een plakkerige wat muffe smaak heeft. Maar in bijvoorbeeld een wok-gerecht of smoothie proef je daar niks meer van. De courgette is een redelijk gezonde groente, daarom zou ik deze zeker af en toe eten. Met 1 portie courgette (een halve courgette), heb je voor 25% van je ADH in vitamine C binnen en 10% aan kalium. Verder heb je voor 15% aan je ADH vitamine B6, wat weer goed is voor de stofwisseling en bloedaanmaak.

Met deze tips (afhankelijk van het weer) zal je heerlijke courgettes kweken. Ook als je in de stad woont.

Courgette zaaien en de beste plek voor in de moestuin.

Courgette zaaien

Vlak na het ontkiemen is de plant al best groot.

Je kan courgette in april binnen beginnen met kweken door deze in een klein potje voor te zaaien. Het is een echte zomerplant die pas met warm weer echt begint te groeien. De plant geeft met mooi weer best snel vrucht voor een langere periode.

Als je in april binnen voor gezaaid hebt kan je de plant half mei buiten plaatsen. Je kan ervoor kiezen om de plant in pot of in de volle grond in je moestuin te zetten.

Een volgroeide courgette plant kan met gemak een vierkante meter grond claimen. Plaats daarom geen andere groenten of kruiden te dicht in de buurt want de sterkste plant zal het winnen. En aangezien de bladeren van de courgette met gemak een klein kruidenplantje verdrukken of overschaduwen zou ik de plant de ruimte geven. Doordat de plant de ruimte en dus luchtcirculatie en licht krijgt, wordt de kans op ziektes en plagen verkleind.
Plantafstand: minimaal 30 cm, dit is voornamelijk in pot. Hou bij grote soorten wat meer ruimte (50 cm). En in de volle grond heeft de plant ook wel 50cm nodig.

Let erop dat slakken de bladeren opeten. Ze zijn er dol op.

Courgette in pot kweken

Courgette planten kunnen prima in een pot gekweekt worden. De diepte van de pot moet gelijk zijn aan de diameter. Zo krijgen de wortels genoeg ruimte om zich te vormen.
Een pot van 30 bij 30 is minimaal nodig om de wortelstructuur een kans te geven. Een grotere pot is altijd beter en de plant zal ook meer vruchten geven. Zorg dat de pot een drainage gat heeft waar het overtollige water de pot kan verlaten.

courgette kweken in pot

Hou de aarde goed nat. Wanneer je dit niet doet zal de plant geen mooie courgettes geven.

Bij het kweken van courgette in pot wordt vaak gebruikt gemaakt van potgrond. Na 2 maanden kunnen de voedingstoffen in de aarde op zijn. Met een grotere pot zal dit langer duren. Door nieuwe organische compost toe te voegen zal de plant meer voedingstoffen opnemen en beter blijven groeien.
In een pot kan de aarde sneller opwarmen en uitdrogen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft.

Courgette houdt er niet van als je twee opeenvolgende jaren in dezelfde aarde kweekt.

Courgette soort die je goed in potten kan kweken
Courgette
De black beauty: een plant die vanuit het midden zijn vruchten laat groeien. Hierdoor heb je niet de lange stengels die soms een meter in beslag nemen bij sommige soorten. De schil van dit soort wordt erg zacht naarmate de vrucht rijper wordt. Neem bij het kweken van deze courgette soort een emmer of pot van minimaal 40 bij 40cm.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. De courgette is een plant die in zijn groei van ruimte houdt. Een vierkante meter per plant is wel nodig.

Type aarde: normaal / luchtig. Kweek de courgette in aarde met veel compost. Dit zorgt voor een vrucht met veel voedingstoffen.

Ontkiemenen: 5 tot 10 dagen.

Groeiperiode: 50 dagen. Van zaaien tot oogst duurt minimaal 50 dagen.

Courgette binnen houden als plant is lastig. De plant krijgt bij het kweken waarschijnlijk te weinig licht om vruchten te geven. Tevens moeten de bloemen bestuift worden. Dit gaat binnen wat moeilijker dan buiten waar de bijtjes vliegen.