Moestuin beginnen

Een moestuin beginnen is best simpel, het in leven houden daarentegen wat lastiger. Maar wees gerust, ik ga ervoor zorgen dat iedereen overal zijn of haar biologische groenten en kruiden kan kweken, ook in de stad.
Moestuin
Begin klein

Het is verstandig om met een kleine moestuin te beginnen. Veel mensen (met tuin) beginnen vaak met een te groot oppervlak aan planten waardoor ze het overzicht verliezen.
In mijn eerste kruidentuin had ik een hoek achter in de tuin. Drie jaar later stond de hele tuin vol met verdwaalde muntplantjes. Ze waren niet meer te stoppen.

Om klein te beginnen heb je een paar dingen nodig. De plek waar je de planten graag wilt hebben staan, een beetje licht (het liefst van de zon) en aandacht. Het kan zijn dat je helemaal geen direct zonlicht ontvangt en je huis of balkon zeer donker is gedurende de gehele dag. Voor deze mensen heb ik binnenkort een pagina met wat jullie dan het beste kunnen doen. In een tuin heb je vast een kant waar de zon een paar uurtjes schijnt.

Te weinig ruimte

Ruimte voor planten is schaars. Dit komt doordat men in de stad woont. Toch is een huis met of zonder balkon genoeg om straks vele plantjes neer te zetten. Het is een voordeel om groenten en kruiden dicht om je heen te hebben. Je richt je aandacht sneller op de planten waardoor de kans van slagen groter wordt. Er zijn talloze mogelijkheden om de groenten of kruiden toch kwijt te kunnen.

De verticale moestuin

Moestuin op balkon
De verticale moestuin kun je eigenlijk overal plaatsen doordat je in de hoogte gaat werken en zo ruimte volledig benut. In mooie rekken op je balkon waar je makkelijk bij kan en die niet veel ruimte innemen, zodat je nog steeds een stoel kan neerzetten om van de zon te genieten.
Ook binnen in huis waar voldoende licht is kan je een kleine moestuin beginnen. Op de vensterbank bijvoorbeeld of in plantenhangers voor het raam.

Als je een geschikte plek hebt gevonden om je moestuin te beginnen moet je kiezen met welke plant je graag zou willen beginnen.

De meeste groenten en kruiden hebben 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien.

De meeste kruiden maar ook veel soorten groenten hebben van het moment van zaaien tot oogsten maar 60 dagen nodig. Dat lijkt misschien veel, maar in 2 maanden je eigen courgette eten is natuurlijk geweldig. Je zal daadwerkelijk merken dat ze heerlijk biologisch smaken.

Kies voor makkelijke planten om je moestuin mee te beginnen

Begin daarom je moestuin met kruiden, sla of bijvoorbeeld peultjes. Je kunt de plantjes zien groeien en er meer affiniteit mee krijgen. De missie die je zelf oplegt door een zaadje in de grond te stoppen is zo mooi dat je deze graag tot een goed einde laat komen.

Wees niet teleurgesteld als er een plantje dood gaat.

Je kan een zakje zaden kopen van bijvoorbeeld koriander. En dan om de 2 weken in een potje een aantal zaadjes zaaien. Je hebt zo de hele zomer verse koriander tot je beschikking.

Moestuin in pot

Kruiden zijn gemakkelijk om mee te beginnen. Plaats er een paar in een pot, leuk voor op je balkon.


Kruiden zoals koriander, peterselie, en munt groeien tamelijk goed met lichte schaduw. Bovendien groeien ze ook nog eens best snel. Daarom uitstekende planten om mee te beginnen. Wil je met groenten beginnen, dan kan je bijvoorbeeld met courgette of tomaten beginnen.
Beide planten zouden in een pot gekweekt kunnen worden voor als je minder ruimte tot je beschikking heb. Let wel dat je bij het kweken van tomaten de gebruiksaanwijzing even door neemt, het kan een lastige plant zijn om te kweken.

De juiste aarde

In de moestuin of verticale tuin wil je natuurlijk de beste aarde hebben voor planten. Als je van je bestaande tuin een moestuin wil maken zitten er in de grond vaak niet genoeg voedingstoffen om de plant te voeden.

Het is pas goede grond wanneer het water op een natuurlijke wijze weg vloeit. Als je ziet dat het water moeite heeft om weg te komen, is het geen goede grond. Het is voor de wortels belangrijk wanneer dit het geval is. Ze kunnen dan beter wortelen en groeien in je moestuin.

Direct in de koude grond beginnen:
Compost is een manier om voeding toe te voegen aan je bestaande tuinaarde. Compost kan je zelf maken, wat erg lastig is omdat niet alles op de composthoop mag. Bij specialisten kan je kant-en-klare compost kopen waarin voldoende elementen zit voor een seizoen.

Aarde uit zakken, voor in potten en bakken:
Wil je met een verticale moestuin beginnen, dan zijn er zakken met potgrond waar alle benodigde voedingstoffen in zitten. In de zakken zit vaak een mix van compost, veen en voedingstoffen die de plant nodig heeft om te groeien. Let wel dat de potgrond niet altijd zijn voedingstoffen behoudt. Vaak staat op de zak hoe lang dit is.

Het is een stap naar een nieuwe hobby. Begin klein en ontdek wat je allemaal kunt bereiken met een moestuin. Je zult versteld staan hoe gezond je gaat leven door zelf groen in handen te hebben. En hoe fantastisch is het dat je straks niet meer naar de winkel hoeft om groenten te kopen.

Hulp met je moestuin?

Om de moestuin nog leuker te maken wil ik mensen verder helpen dan alleen de info op deze website.

Veel mensen haken af bij teleurstellende resultaten en hebben niet het geduld om voor hun moestuin te zorgen. Een moestuin vergt wat tijd, maar gelukkig zitten er voordelen aan.

Ik ga jou op helpen met gratis consult via de mail. Stuur je vraag op en zorg ervoor dat jij aan het eind van de zomer je eigen groenten en kruiden eet.

Mail naar Ruben van Vertical Farm