Hoe verder met je groeiende AH moestuintje?

De zaadjes komen uit, de spanning stijgt en je zit met 20 potjes in je AH moestuintje waar allemaal kleine plantjes uit komen, wat nu? Hellup!

De AH moestuintje actie is er weer een als van ouds. Een leuke actie die aan sluit bij de het komende mooie weer en de zin om dit jaar weer mooie groenten, fruit en kruiden te kweken.
AH moestuintje

Hoe verder met je groeiende AH moestuintje?

Het is natuurlijk de bedoeling dat iedereen straks met succes zijn tijm en cherrytomaten laat groeien.

Het verpotten van je AH moestuintje

Voordat je thuis je AH moestuintje voor het eerst water geeft en de kokostablet op laat zwellen kan je de zaden uit het witte zakje halen. De zaden kan je vervolgens in de pot stoppen met nieuwe aarde waar je de groenten en kruiden tot volgroeide plant wil kweken. Dit hoeft niet bij de kruiden (behalve tijm), die kunnen met z’n allen in 1 pot. Onderaan dit artikel staan de minimale pot grote die bij elke plant vereist is.

Als de planten in het moestuintje van de ah eenmaal beginnen met groeien moeten ze verpot worden om de wortels ruimte te geven. Op de verpakking staat hoe je het bakje voorzichtig moet open scheuren.

Bij het verpotten moet er een juiste pot gekozen worden om de planten verder in te kweken. Onderaan deze pagina staan alle planten die de AH moestuin actie je te bieden heeft met de juiste pot grootte erbij.

Verpot de plantjes als ze rond de 3 of 4 cm zijn. De potjes die je van de Albert Heijn kreeg zijn te klein om de AH moestuintje plantjes verder in te kweken.

Het verpotten is voor sommige planten niet altijd even handig. Radijs bijvoorbeeld, die vindt het fijner als je direct in de pot kweekt waar ze ook groot worden. Mocht je dit niet gedaan hebben, wees dan heel voorzichtig bij het verpotten naar de grotere pot.

Meerdere in 1 pot

Hoeveel water geef ik de planten in mijn moestuintje

Als je op de aarde drukt moet de aarde vochtig aanvoelen maar er mag geen water aan je vinger blijven zitten, de aarde is dan nat genoeg.

Voelt de aarde droog aan en ziet het er droog uit, dan mag je de plantjes water geven.

Als de planten in de zon staan kan het wel eens zo zijn dat de bovenkant van de aarde al uitgedroogd is. Dit komt doordat de zon op de aarde schijnt en de aarde sneller opdroogt. Veeg heel voorzichtig het bovenste laagje aarde weg en voel nog eens of de aarde droog is. Water geven als de aarde droog voelt.

TIP: Veel mensen hebben de drang om planten te snel water te geven. Je wil de plant zien groeien en in leven houden. Je geeft de plant water als de plant gaat hangen. Maar misschien ging de plant wel hangen omdat deze in eerste instantie aan het stikken was van een overvloed aan water.

Probeer het AH moestuintje potje, of een bakje met aarde zonder plantjes erin een dag of 2 geen water te geven. Je zal zien dat de aarde minder snel op droogt dan gedacht. Midzomer gaat het opdrogen wel sneller, dan is 2 dagen droog soms weer te lang.

Een plant is sneller dood door verstikking van te veel water dan door het water een dag op laten drogen en de plant weer water geven.
Dit komt omdat verstikking al een tijd aan de gang is. Bij uitdroging zie je wanneer de plant door uitdroging gaat hangen.

Ga je op vakantie of een paar dagen weg?
Vakantie moestuin
Je moestuintje water geven als je op vakantie bent is lastig. Maar er is een oplossing.

Steek een katoenen of wollen draad (4 mm dik) met een lange breinaald vanaf de onderkant van de pot tot aan de helft van de pot in de aarde. Hang het andere uiteinde van de draad in het water. Let op, de pot zelf mag absoluut niet in het water staan, alleen de draad mag nat worden. Op een wonderbaarlijke manier blijft de draad de aarde vochtig houden. 100 ml water is genoeg voor 1 kruiden plantje voor een week(zie foto). Bij grotere planten kan het oplopen tot een liter water per 3 dagen.

Wanneer je de draad voor de helft in het water hangt moet het water zich vanzelf naar boven verplaatsen, gebeurt dit niet, dan is de draad niet geschikt.

Nieuw aarde voor je moestuintje.

Bij het verpotten van je AH moestuintje moet er nieuwe aarde komen die de plantjes zal ondersteunen. In de aarde (kokos) waar de plant nu in staat zit niet genoeg voeding om ze door te laten groeien.

Je kan tegenwoordig biologische potgrond kopen met voeding er in (dit staat op de verpakking vermeld). Vaak is de voeding in de potgrond genoeg om je groenten, fruit en kruiden tot volgroeid plant te zien groeien.

Wanneer mag ik mijn planten buiten zetten?
Ah moestuintje

Het moestuin seizoen begint rond april. Dit is wanneer de planten op beginnen te komen. Omdat we binnen beginnen met ons AH moestuintje hebben we een kleine voorsprong op de natuur gemaakt. We zijn binnen in ons warme huis de lente aan het nabootsen. Hierdoor komen de groenten en kruiden binnen in huis eerder op. Dit is gunstig want dan kunnen we eerder oogsten.

De meeste planten die je met de AH actie verzameld hebt kunnen begin april naar buiten. Je kan ze dan het best op een plek zetten met veel zon.

Sommige planten zoals aubergine en paprika zijn wat lastiger om op je vensterbank te zetten. Als je vrienden met een tuin hebt kan je de planten ruilen voor een kleiner plantje die wel op het vensterbank past. Radijs bijvoorbeeld.

Is het al tijd om te zaaien van je AH moestuintje

Het is buiten voor de sommige planten van je AH moestuintje nog geen pretje. Eerder zei ik dat het voor het gros van de groenten en kruiden half april tijd is om naar buiten te verplaatsen, dit klopt nog steeds.

op dit moment is het wat mooier weer buiten. Je zou kunnen beginnen verpotten (verspenen) met de volgende planten:
– andijvie
– broccoli
– spinazie
– prei
– rucola
– radijs

Zorg ervoor dat als de planten nog kleiner dan 10cm zijn, deze wel bescherming krijgen tegen harde regen, beestjes en wind.

Na veel mailtjes en reacties en om het succes van de actie en jouw moestuin te vergroten vraag ik om een paar potjes droog te bewaren tot eind maart.

Veel mensen zitten thuis met kleine planten in hun moestuintje die nu verpot moeten worden. Er is te weinig ruimte binnen om alle groenten apart te verpotten en buiten is het voor de meeste nog te koud.

De planten moeten het gevoel hebben dat het lente is. Voor sommige planten is het buiten nog te koud. Ze krijgen koude voeten, dit willen we de planten niet aan doen.

De potjes die je bewaart gaan we eind maart voor het eerst water geven. De meeste groenten en kruiden zijn dan begin tot half april rond de 4 centimeter en klaar om naar buiten te gaan en te genieten van de zon.

AH moestuintje in de stad

In de stad heb je minder plek voor je moestuintje. Een zonnig vensterbank volstaat voor de meeste planten. Maar ruimte is beperkt als je alle 20 soorten op wilt kweken.
Er zijn voldoende mogelijkheden in de stad om toch je plantjes voldoende zon te geven. Het enige dat de plantjes van jou verwachten is een goede verzorging en voor de meeste groenten en kruiden minimaal 3 uur direct zonlicht.

Voor je moestuin in de stad raadt ik aan om de volgende planten te kweken
Radijs: deze groeit snel en heeft 4uur direct zonlicht nodig
Kruiden: Sommige hebben meer zonlicht nodig dan anderen, hebben niet zo veel ruimte nodig en iedereen gebruikt ze.
cherrytomaat: heb je een buitenruimte die 6 uur direct zonlicht ontvangt. De stad geeft meer bescherming tegen regen (hier houden ze echt niet van) dus meer kans op succes!
Sla (soorten) en spinazie: Prima te doen met genoeg zonlicht.

Straks als de plantjes volgroeid zijn kan je eindelijk proeven hoe je eigen gekweekte groenten, fruit en kruiden smaken, hoe fantastisch is dat!

Hieronder planten met een Plantafstand van 10 cm (pot breedte 10 cm), diepte pot minimaal 10 cm

 • Ruccola

 • Dille
Alle zaadjes kunnen in 1 pot van minimaal 10 cm breed

 • Bieslook
Alle zaadjes kunnen in 1 pot van minimaal 10 cm breed

 • Veldsla

Alle zaadjes kunnen in 1 pot van minimaal 10 cm breed

Alle zaadjes kunnen in 1 pot van minimaal 10 cm breed

 • Tijm

 • Lente-ui

 • Wortel
Diepte pot minimaal 30 cm

Hieronder planten met een Plantafstand 20 cm (pot breedte 20 cm), diepte pot minimaal 10 cm

 • Broccoli
Diepte pot minimaal 20 cm

 • Kropsla

 • Spinazie

 • Andijvie

 • Selderij
Diepte pot minimaal 15 cm

 • Prei
Diepte pot minimaal 30 cm

 • Aardbei

Hieronder planten met een Plantafstand 30 cm (pot breedte 30 cm), diepte pot minimaal 20 cm

 • Aubergine

 • Paprika

Heb je meer hulp nodig met je AH moestuintje?

Om de AH moestuintje actie nog leuker te maken wil ik mensen verder helpen dan alleen dit artikel.

Veel mensen haken af bij teleurstellende resultaten en hebben niet het geduld om voor hun moestuintje te zorgen. Een moestuin vergt wat tijd, maar gelukkig zitten er voordelen aan. Er zitten over het algemeen meer vitaminen in eigen gekweekte producten dan de groenten en kruiden die langer onderweg zijn om op je bord te komen.

Ik wil jou op weg helpen met gratis consult via de mail (of stel je vraag in de comments sectie helemaal onderin deze pagina). Dus stuur je vraag op en ik zorg ervoor dat jij aan het eind van de zomer (ook als je in de stad woont) borden vol met eigen gekweekte groenten en kruiden hebt.

Mail naar Ruben van Vertical Farm

Het uiteindelijke doel is dat er meer mensen zich bewust worden van hoe leuk en makkelijk het is om straks je eigen gezonde voedsel te eten.

39 Reacties

 1. Hoi Ruben,
  Ik heb een vraagje. Ik heb 6 zaadjes Cherrytomaatjes geplant op een paar vierkant centimeter en die komen nu uit en zijn al zijn al zo’n 15 centimeter groot. Gaat het goed als ik ze zo verder laat groeien of moet ik ze los van elkaar in verschillende potten zetten?
  Groeten Hans

  • Goede morgen Hans,

   Ik zou potten nemen die elk minimaal 12cm zijn. Of elk steeltje minimaal 12 cm afstand geven van elkaar in een grote pot (al ben ik wel meer fan van elk een eigen pot). In de pot van 25 bij 25 hebben ze het denk ik te nauw. http://www.verticalfarm.nl/groente-kweken/tomaten/ de 2e foto. Dit is 1 van mijn cherrytomaten, ook in een pot van 12cm. Deze hou ik tot half mei binnen in die pot (daarna in een grotere).

   Ik hoop dat je zo verder kan. Zo niet dan lees ik het graag terug.

   Succes!

   • Heel fijn bedankt. Ik ga ze los van elkaar zetten!

 2. ik heb op 16 april mijn broccoli verpot
  het lijkt nu of ze niet meer groeien
  hoe zit dat?

  • Hoi Danielle,

   Na het verpotten hebben ze energie nodig zodat de wortels weer beter worden en groeien.
   Dit kan soms even duren. Heb je de broccoli wel met voldoende afstand van elkaar verpot?

   Heb nog even geduld! ze gaan vast weer groeien!

   Succes

 3. Hoi Pauline,

  Sowieso even zingen voor ze.

  Ik had bij enkele van mijn raapstelen het zelfde probleem. De bladeren die later kwamen waren wel ok. Bij mij was het een water en voeding tekort. Waarschijnlijk iets te lang droog gestaan en hierdoor geen voeding kunnen opnemen. Ze smaakte overigens super lekker!

  Eigenlijk kan aubergine en paprika pas half mei naar buiten. Het zijn planten die van temperaturen houden rond de 20 graden.

  Wellicht heeft de broccoli hetzelfde probleem als de rucola.

  Ik hoop dat je zo verder kan, zo niet dan lees ik het graag.

 4. Hallo Ruben
  We hebben een bak gemaakt van 180 l X 70 b X 45 d en een folietunnel die groot genoeg is.Nu moeten bijna alle ah moestuin zaadjes nog de grond in(we hebben ze allemaal).de kruiden en aardbeien willen we in aparte bakken en aubergine en paprika binnen.hoe kunnen we de rest nu het beste aanpakken.
  Annie

  • Goede avond Annie,

   Eerst zaai je zo veel mogelijk zaadjes (of de helft) naast elkaar in de moestuin. Dit doe je om ervoor te zorgen dat er zaadjes uit komen. Wanneer je buiten zaait heb je wel eens kans dat sommige niet uitkomen.
   Daarna verspreid je de kleine uitgekomen plantjes per soort met de juiste plantafstand.

   Op http://www.verticalfarm.nl/zaaikalender/ staan plantafstanden. Dit zijn de afstanden die de planten onderling nodig hebben om goed te kunnen groeien. Je kan dan een mooie indeling maken van je moestuin.

   Wanneer je buiten begint met zaaien zou ik deze eerst in de folietunnel zetten. De kans van ontkiemen is dan hoger doordat de temperatuur wat hoger ligt.

   Als je aubergine en tomaat nu binnen begin begint in potjes kan je deze vanaf half mei buiten zetten in een grotere pot (als de zaadjes wel uitgekomen zijn). De planten binnen houden lukt niet (te weinig zon).

   Zorg voor goede voedzame grond (niet kleiachtig) om ervoor te zorgen dat de planten goed kunnen groeien.

   Praten tegen je planten en water geven 😀

   Succes en als je nog vragen hebt lees ik die graag terug

 5. oke dankjewel kelvin! dan had ik het toch goed

 6. Goede avond Helma,

  Ik zou ze zeker uit elkaar zetten. Elke plant heeft wel wat afstand nodig goed te kunnen groeien. Wanneer je de plant deze afstand niet geeft kan deze slap gaan hangen of zelfs dood gaan op een gegeven moment.

  Let tevens op te veel of te weinig water geven. En of het niet te warm is op de plek waar ze staan?

  Neem een pot van minimaal 25 cm per broccoli plant (ze nemen best veel ruimte in).

  Ik hoop dat het nog goed komt!

 7. Ik heb tomaatjes op gekweekt en ze voeding gegeven en de plantjes hangen nu slap het was een vloeibare groene voeding van de intratuin is dit erg of gaan de plantjes weer recht staan?

  • Hoi Harmjan,

   Excuus, ik was een weekje weg.

   Heb je de zaadjes van de tomaten in aparte potjes gedaan? Voeding is in het eerste stadium niet heel belangrijk. Ze kunnen slap gaan hangen door een te veel aan water. Dit is de meest voorkomende fout. De plantjes gaan slap hangen en je begint ze water te geven. Maar ze zijn in eerste instantie slap gaan hangen door het te veel aan water.

   Succes

 8. Hallo,
  Ik kan nergens vinden wat er gebeurt na oogsten van de div moestuintjes?
  Zijn ze na oogst dood of groeien ze weer verder nadat je ze af hebt geknipt of gesneden? Aangezien het bij de moestuintjes van AH om zo weinig zaadjes en dus plantjes gaat is het wat mij betreft heel veel moeite voor heel weinig resultaat.
  Hoor graag. Dank en groet

  • Hoi Marcia,
   Nou eigenlijk alle planten die je kweekt in je moestuin gaan nadat ze vruchten hebben gegeven dood. bij kruiden idem.
   Vergeet niet dat bijvoorbeeld uit 1 courgette zaadje/plant soms wel 10 courgettes komen. Met tomaat kunnen er minstens 40 tomaten uit 1 zaadje komen. Als je 5 tomaten planten hebt, welke behoorlijk groot kunnen worden, heb je dus super veel tomaten. Geef de hoop dus niet op, het is zeker de moeite waard.

 9. Goedendag,

  Ik ben met mijn zoontje bezig met de moestuintjes. Heb ook het boekje ervan. Bij veel planten staat als extra tip dat je als je meer dan een x aantal plantjes hebt die uitgekomen zijn je ze moet afknippen. Ik kan niet vinden waarom dat moet. Mijn zoontje (en ik ook) vind het zonde om ze af te knippen. Waarom is dat?

  Groetjes,
  Joyce

  • Nou dit is omdat bijvoorbeeld een augurk plant redelijk groot wordt.
   5 van die planten op een kluitje gaat dus niet werken.

   Het los van elkaar halen wanneer ze nog in de kokosaarde van de ah staan is redelijk lastig.
   Ik raad dan ook aan om de meeste zaden los van elkaar in potten te zaaien zoals ik dit beschrijf in dit artikel.

   Succes verder met je moestuintje.

   • Bedankt voor je antwoord. Ik ben nog maar een ‘groentje’. Helaas staan ze dus in de aarde van de ah, want we hebben gedaan wat op de verpakking stond. 🙁

    • Dit is niet erg. Je kan de kleine plantjes zoals beschreven afknippen of voorzichtig los van elkaar halen en verpotten. Succes

 10. Dag Ruben,
  Er zat al schimmel op de potjes, maar nu zit het zelfs tussen de kiemen op de aarde.
  Wat moet ik hiermee?
  Groet,
  Inge

  • Hoi Inge,

   ik zou de plantjes uit de potjes halen en in schone aarde zetten en een wat grotere pot.
   Probeer niet te veel water te geven anders gaan ze slap hangen.

   Succes met je moestuintje

 11. Hoi Ruben,

  Ik heb een moestuintje met spinazie die als een malle uit de grond kwam (binnen een week al meer dan 5 cm) Ik heb de plantjes heel voorzichtig één voor één los van elkaar, maar wel in dezelfde bak (ijsbak van 1.5L) geplant. De plantjes doen het goed, maar hebben zo’n gekke vorm… Ze gaan de lucht in, hebben een witte steel en twee blaadjes. Als ik op internet plaatjes opzoek ziet het er anders uit…Vooral minder hoog. Ik doe dus vermoedelijk iets niet helemaal goed, maar wat?

  Met vriendelijke groet,

  Lynn

  • Hoi Lynn,

   Dit fenomeen komt vooral bij groenten voor die niet zo van het donker houden en niet echt van warmte.
   Ze zoeken het licht op, maar op de plek waar ze nu staan is er waarschijnlijk geen direct zonlicht.

   Spinazie kan nu prima op balkon of in de tuin gezet worden. Ik weet alleen niet of ze de klap van 20 graden naar buiten overleven. Probeer ze anders een dag of 2 op een koeler plekje te zetten en daarna naar buiten. Werkt t niet zou ik opnieuw beginnen en dan gelijk de zaden buiten zaaien. Ze zullen er wat langer over doen om op te komen, maar de kans dat het een succes wordt is groter. Dit geldt ook voor bieten, sla, radijs andijvie, rucola en wellicht nog een paar van de AH moestuin collectie.
   Succes met je moestuin.

   • Bedankt voor de tip!

 12. Is het ook mogelijk om ze alle 20 in 1 kas te zetten?

  • Hoi Luke,

   Een kas buiten is perfect voor in de herfst. De temperatuur is daar vaak net even warmer dus ideaal om groenten mee te starten. Bieten, sla, radijs, venkel, spinazie en andijvie kan je ook buiten de kas houden, maar daarbinnen groeien ze in het begin wat harder. Zet deze laatste paar in de zomermaanden buiten de kas anders wordt het te warm voor deze planten
   tomaat, augurk/komkommer, watermeloen (wel groot voor in de kas) kan je in de kas houden. de rest kan in allebei.

   Succes
   De bonen en erwten kan je beter later buiten de kas planten.

 13. Hoi ik heb een vraag. We hebben de moestuintjes geplant in de potjes die er bij zitten. Nu zijn sommige groter dan 4 cm. Ik heb buiten een moestuinbak staan met deksel.zou ik ze daar gelijk in kunnen zetten of moet ik ze eerst verplanten naar grotere potten??

  • Hoi Sandra,

   Ik zou je kleine plantjes zeker weten verpotten. Ze hebben ruimte nodig om goed te kunnen groeien.
   Als je ze langer in de kleine potjes laat staan is het moeilijk om de wortels uit elkaar te halen later.

   Succes, en als je nog vragen hebt hoor ik het graag

 14. Ik heb de komkommer geplant en hij is al heel groot (hij zou ik een pot van 12 doorsnee kunnen).. Maar. U begint de plant bruin en dor te worden bij de bladeren.. Wat doe ik fout? Hij staat bij het raam en krijgt regelmatig water

  • Hoi Laura,

   Een pot van 12cm is wat klein vind ik zelf voor komkommer. Wellicht is dat de oorzaak. Verder kan een te droge omgeving (vooral in huis) de oorzaak zijn. Normaal staat komkommer in Nederland in kassen waar het redelijk vochtig is. Half mei kan de komkommer pas naar buiten omdat het anders te koud is.

   Het kan aan redelijk wat factoren liggen dus een specifiek antwoord kan ik helaas niet geven voor dit probleem.

 15. Ik heb een meloen plantje eind maart het potje opengemaakt, nu dik 3 week later is het plantje nog maar 1cm hoog. Er is maar 1 plantje uitgekomen maar ik heb gelezen dat je voor meloen een mannetje en vrouwtje nodig hebt.
  Gaat dit nog goedkomen of kan ik m beter weggooien?

  • Hoi Petra,

   Ik heb zelf meloenen nooit gekweekt maar ik dacht dat er net als bij courgette mannelijke en vrouwelijke bloemen aan 1 plant zitten. Je kan dan helpen met bestuiven met bijvoorbeeld een kwastje of de bloemen tegen elkaar houden.

   Dus ik zou nog zeker even wachten. Zet het kleine plantje straks in een wat grotere pot met aarde waar voeding in zit zodat de plant wat harder kan groeien.

   Succes

 16. Ik heb nu al een tijdje een paar komkommer en augurk planten en groeien goed!
  Maar sinds 3 dagen geleden beginnen de bladeren van alle komkommer en augurk planten slap te hangen.
  Ze zitten allemaal in een pot van ongeveer 30 cm binnen in de huiskamer. ze krijgen per dag ongeveer 8 uur zon. Ook geef ik ze om de dag zo’n 100 ml water.
  Hoe komt het dat de bladeren slap beginnen te hangen? Krijgen ze te veel zon of te veel water?

  • Hoi Terrence,

   Er kunnen verschillende redenen zijn.
   Wellicht geef je de planten te veel water. Is de aarde droog wanneer je water geeft? als dat niet het geval is zou ik zeker wachten met water geven.
   De 8 uur zon is goed, maar binnen in huis (met dubbelglas ramen) is niet de meest ideale plek voor groenten met vruchten. Het zal ook moeilijk worden om ze in bloei te krijgen.
   Waarschijnlijk woon je in een flat?, als je een balkon hebt waar niet te veel wind staat zou ik de planten daar neerzetten.

   De pot van 30cm is op zich goed. Maar hoe groter hoe meer vruchten de plant zal geven.

   Succes

 17. Hoi Ruben,
  Onze plantjes zijn al verpot en groeien als…kool! Ik wil ze nu dus in de tuin gaan zetten. Is er nog iets waarmee ik dan rekening moet houden? De doperwtjes zijn zelfs al zo groot dat ik ze ondersteun met een stokje en er groeit al 1 peul aan! Hoe kaan ik de doperwt nu verder ondersteunen, ik hoorde namelijk iets over gaas?
  Oh ja en wanneer kun je oogsten. Bij de radijs en wortel zie je dat volgens mij niet zo makkelijk…Alvast vedankt voor je reactie!

  • Beste Miranda,

   Met slakken. De kleine plantjes zijn nog te zwak om zich met gifstoffen af te weren. Als je veel slakken in je tuin hebt dan zou k daar wel rekening mee houden. Verder moet het wel goed komen.

   Je kan de planten op verschillende manieren ondersteunen. zorg dat de gaten redelijk groot zijn en geen gaas met scherpe randen.

   Meestal zie je bij radijs en wortel een klein stukje van de bovenkant van de groente zelf. je kan dus voorzichtig kijken hoe ver de plant is.

   Succes!

 18. Hoi Ruben,

  Ik heb enkele vragen over de moestuintjes. Ik heb alle plantjes in potten staan dus niet in vaste grond. Uiteraard wel onder een overkapping voor de tomatenplanten.

  1) Ik heb broccoli gezaaid half april, dit is nu toch zeker al een plantje van 30 cm hoog. Echter waar de hoofdstengel uit de grond komt loopt deze een beetje gekronkeld. Kan ik deze het beste zo laten doorgroeien of opnieuw in de aarde zetten met de stam dieper in de grond?

  2) Moet de broccoli plant net als de tomatenplant ook beschut staan of kan deze tegen regen?

  3) Ik heb ook de spinazie gezaaid, moet deze in een keer worden geoogst of kan ik hier af en toe gewoon van plukken?

  4) Andijvie ook gezaaid, deze kan ik het beste in een keer oogsten en dan de plant weg doen of groeit hier weer nieuw aan? Hoe groot moet de andijvie zijn tot ik hem kan oogsten? Hij is nu mooi lichtgroen en ongeveer 25 cm breed.

  5) Venkel is ook gezaaid en staat nu in een pot van ongeveer 15-20 cm breed en 20 cm hoog. Is dit breed genoeg of heeft Venkel een grotere pot nodig?

  Het zijn enkele vragen, ik hoop dat je mij hierbij kan helpen!
  Alvast bedankt voor je tijd en het beantwoorden!

  • Hoi Camiel,

   1,2) De kronkel is opzich niet erg, het gaat echt om de bloem die langzaam zal groeien. ik zou de broccoli wel wat meer in de schaduw zetten. Broccoli kan snel doorschieten wanneer de temperatuur te warm is. Erg moeilijke groente om te kweken. Ik waag mij er niet aan. Regen kan de broccoli tegen.

   3) Spinazie kan in een keer geoogst worden. Ook bij spinazie proberen wat meer in de schaduw te zetten. Deze schiet ook erg snel door.

   4) Andijvie zou ik ook in een keer oogsten. Als je denkt dat de plant groot genoeg is om er van te eten zou ik het gewoon doen.

   5) Potgrootte is aan de kleine kant. Bij alle groente is het zo, hoe groter de pot des te beter de opbrengst.

 19. Hello Ruben,

  Ten eerste super leuk dat je dit doet!!! Ik vind het zelf ontzettend leuk om mijn eigen moestuintje te hebben en straks daar lekker uit te plukken..nu ben ik helaas verhuisd en overgegasn van een ruime tuin naar een niet al te groot balkon..boehoe..toch ben ik de moestuintjes weer gaan sparen..ik ben alleen de gebruiksaanwijzongen kwijt..
  Ik ben nu met name begonnen met de kruiden..aangezien ik onlangs een verticale tuin heb gekocht..zon juten hangzak met 9vakken..als de plantjes zo wat opgegroeid zijn kan ik de kruiden dan ook gewoon over poten in deze verticale tuin? En wat raad je me aan met de spinazie te doen..ik heb nu 2opgegroeide plantjes waarvan 1 2cm is en de andere 5cm..moet ik nog even wachten of kunnen ze al verloor worden? En zo ja wat raad je me aan qua pot..ik heb gewone bloempotten die net geen 20cm diep zijn en ongeveer 15cm breed..kan dat?
  Verder groeit mijn tuin kers als gras..ik zou graag elke keer opnieuw willen kunnen oogsten..is dat mogelijk met tuinkers? En wanneer kan je ze het beste afknippen..(bij hoeveel cm).

  Alvast bedankt.
  Groetjes
  Maaike

  • beste Maaike,

   Ik heb deze website gestart ook voor mensen met een balkon. Het is dus zeker mogelijk om allerlei kruiden en groenten te kweken op een balkon.
   Allereerst heb je per dag ongeveer 6 uur zon nodig op je balkon. Heb je dit dan kan je bijna alles wel kweken (mits de pot groot genoeg is).
   De kruiden kunnen prima in je verticale tuin.
   Spinazie is erg moeilijk in de zomer omdat deze snel doorschieten (bloemen geven) probeer het in het najaar (augustus) of vanaf februari nog eens met spinazie. Spinazie kan in de potten die je beschrijft.
   Tuinkers groeit eenmalig, je kan ze oogsten als ze 4-7cm zijn.

   Als je veel zon hebt kan je volgend jaar in het voorjaar bijvoorbeeld een tomatenplant of courgette neerzetten in een grote pot.

   Succes