Verticaal tuinieren is voor sommige een must omdat ze de ruimte niet hebben. Voor andere de reden om nog meer kwijt te kunnen in hun mooie tuin.


De verticale tuin is ideaal om meerdere redenen.

Met verticaal tuinieren bespaar je ruimte. In plaats van horizontaal gaan we nu verticaal werken. Door bijvoorbeeld aan de schutting een plantenbak te bevestigen is het nu mogelijk om onder die zelfde bak evengoed nog in de aarde een plant te plaatsen.
Beide krijgen genoeg licht en je hebt nu dubbele opbrengst.

Verticaal tuinieren kost minder tijd dan horizontale tuinieren.

Er is minder aarde om te bewerken. Je pot of plantenbak is op de omvang van de wortels gericht. Je hebt hierdoor geen verloren grond. Horizontaal moet je ruimte vrij laten om te kunnen lopen en om bij de planten te kunnen. Je kan dus makkelijker bewateren met een verticale tuin omdat je overal goed bij kan.

Een ander groot voordeel is het wieden van onkruid. Dit hoeft bijna niet meer omdat het minder snel kan verspreiden. De ongebruikte grond is normaal een plek om als onkruid zijnde te floreren, nu niet meer omdat we geconcentreerd aan de slag gaan. En als er onkruid verschijnt kan je deze sneller spotten doordat we dichter bij onze ogen groenten kweken.

Dit is weer handig voor iedereen die niet van bukken houdt om bij de planten te komen. Erg handig voor als je al wat ouder ben of last heb van je rug.

Minder plantenziekten doordat je vaker begint met schone grond uit zakken. In de volle grond is de kans dat er al ziekten in zitten groter. De plant raakt minder oppervlakte aarde aan, dit is beter voor de luchtcirculatie. De plant krijgt meer schone lucht en groeit daardoor ook nog eens sneller.

Verticaal tuinieren in een horizontale tuin.

Mocht je wel een van een tuin genieten. Dan is verticaal tuinieren evengoed een oplossing om nog meer kwijt te kunnen. Er zijn genoeg planten die je verticaal kan sturen. Dit doe je door stevige mooie rekken neer te zetten en de plant die kant op laten sturen. De planten zullen sneller groeien omdat ze niet hoeven te vechten voor ruimte op de grond.
Plantenhanger
Een groot voordeel hiervan is dat de planten meer zon pakken.

Enkele groenten die graag een handje omhoog geholpen willen worden via bijvoorbeeld een vrijstaand hek of stok zijn:
• tomaten
• bonen/peultjes
• courgette (de meeste soorten)
• pompoen (ondersteun de pompoen wel)

De verticale tuin komt er in alle soorten en maten die je maar kan bedenken.

Het mooie van een verticale tuin is dat het overal geplaatst kan worden waar je maar kan bedenken. De enige beperking is wel dat sommige planten echt zon nodig hebben om goed te kunnen groeien. Kies een kruid of groente die geschikt is voor bij jouw thuis. Vervolgens kan je de creatieve geest laten gaan.

Zo kun je plantenbakken aan de zijkant van uw huis plaatsen. Canvas doeken gebruiken om zakken te maken waar aarde in gaat, deze kan je vervolgens aan de schuur bevestigen. Rekken bouwen waar meerdere plantenbakken gestapeld in kunnen.

Je moet de verticale tuin niet zien als iets wat alleen buiten in de tuin kan, maar ook binnen in huis.
keuken plantenbak
In huis kunt u ook plantenbakken plaatsen op plekken waar je bijvoorbeeld graag wat extra verse kruiden tot je beschikking wilt hebben. Rechts een voorbeeld van een zelfgemaakte plantenbak waar 4 tot 5 potten kruiden in kunnen a 10 bij 10 centimeter. Deze staat in de keuken om altijd verse kruiden in handbereik te hebben. Er hangt nu een lamp boven om de groei te stimuleren. Het is er jammer genoeg nogal donker in de winter. Je kan makkelijk bij de planten komen door de voorste plank te verwijderen, deze staat er los in (maar stevig genoeg om er niet tussenuit te vallen).