Vroeger, toen we nog geen mobieltjes hadden om op te zoeken waar koriander nou precies goed voor was, werd het toch volop gebruikt. Ze wisten toen al dat koriander een ‘superfood’ was.

Het werd gebruikt in de tijd van het oude Griekenland. Hippocrates zou het al als een geneeskrachtige plant gezien hebben. Het korianderzaad wordt beschreven in een gedeelte van exodus, een stuk tekst uit het oude testament en ze hebben het in grote hoeveelheden in piramides gevonden.

Vandaag de dag weten we wat er in koriander zit en waarom het nou zo goed voor ons is. Koriander zit namelijk vol met gezonde dingen die we nodig hebben in ons dagelijks leven.

Belangrijke eigenschappen die in koriander zitten:

  • bevorderd de gezonde huidstructuur en is goed voor je ogen
  • voert zware metalen in je lichaam af
  • cholesterolverlagende effecten
  • houd de bloedsuikerspiegel in toom
  • heeft een vocht afdrijvende werking

In koriander zit vitamine A dat goed is voor de huid. Als je last hebt van bijvoorbeeld dof haar of puistjes kan vitamine A helpen dit te verminderen. Een te kort aan vitamine A kan de huid verslechteren en op lange duur een slecht effect op de ogen hebben.

Let er op dat je niet te veel vitamine A neemt. Het lichaam heeft moeite bij het uitscheiden bij een overschot aan vitamine A. Als je een hele korianderplant eet zit je ongeveer aan je ADH (algemeen dagelijkse hoeveelheid). Als je een portie koriander eet (15 gram) zit je op 25% van je ADH.

De goedkoopste manier om zware metalen uit je lichaam te halen: koriander!

De gerenommeerde cardioloog en huisarts Dr. Omura vond per ongeluk een manier om zware metalen versneld uit je lichamen te verwijderen. Hij deed een onderzoek naar verschillende infecties (Acupunct Electrother Res. 1995 Aug-Dec;20(3-4):195-229. Tijdens de behandeling kregen de patiënten soep met koriander. Het bleek dat de metalen kwik, lood en aluminium versneld het lichaam verlieten door de urinewegen.

Hij begon een test met dagelijkse inname van antibiotica of natuurlijke anti virale infectie middelen en koriander. Na twee weken waren deze metalen totaal verwijderd uit het lichaam, een simpele manier voor een schoon lichaam.

Antioxidanten zijn altijd goed voor het lichaam

Het is algemeen bekent dat vitamine C een goed effect heeft op jouw leven. Het zit ook in koriander. Deze antioxidanten en nog twee werkende stoffen in koriander hebben een positief effect om diabetes tegen te gaan.
In een onderzoek (J Food Sci. 2012 Jul;77(7):T119-23.) naar cholesterolverlagende effecten en controle op de bloedsuikerspiegel, werd aangetoond dat koriander helende effecten had op diabetes.

Korianderzaad stimuleert de productie van insuline waardoor je een gezonde bloedsuikerspiegel behoud (Plant Foods Hum Nutr. 1997;51(2):167-72). Daarentegen vermindert het de hoeveelheid slechte cholesterol en verhoogt de hoeveelheid goede cholesterol in het bloed. Mensen die lijden aan diabetes en een hoog cholesterolgehalte hebben kunnen bijvoorbeeld dagelijks koriander thee zetten voor een positief effect.

Koriander heeft ook een vocht afdrijvende werking op het lichaam. Dit is belangrijk voor de betere werking van de nieren.
Mensen die teveel vocht vasthouden hebben sneller last van overgewicht. Wil je op een natuurlijke wijze vocht verliezen, dan kan koriander een oplossing voor jou zijn.

Variatie in eten is de sleutel naar een gezonde levensstijl

Je totale eetpatroon is belangrijk ter preventie van ziekten en het bereiken van een goede gezondheid. Het is beter om een eetpatroon te creëren met verschillende producten dan je te concentreren op afzonderlijke voedingsmiddelen zoals in dit geval koriander. De sleutel is om een balans te vinden tussen deze producten om zo gezonder te leven.

Altijd koriander binnen handbereik

Om op een goedkope manier koriander toe te voegen aan je eetpatroon heb ik de oplossing. Door het thuis te kweken heb je het altijd binnen handbereik.

Door het thuis te kweken bespaar je geld, een bosje van 20 gram kost al snel 1,40. Je koopt eenmaal wat aarde en zaadjes. Hiermee heb je met gemak 2 jaar lang koriander in huis of in je moestuin. Als je precies wilt weten hoe je op een makkelijke manier thuis aan de slag kan met koriander, check dan hier hoe je het kweekt.

Je kan zo veel mooie gerechten maken met koriander

In veel gerechten is korianderzaad zeer lekker, ik gebruik het zelf vaak in Aziatische recepten. Verse koriander blaadjes en takken kunnen worden gebruikt in vers geperste sappen, gebruik een paar stengels door je smoothie. Je kan wat verse blaadjes in een thee ei doen en deze 5 minuten laten staan in gekookt water (lekker met wat honing). Om de thee nog meer boost te geven kan je er een stronkje gember en citroen bij doen!

Voor een snelle soep die rijk gevuld is aan vitamine C en waar je een flinke oppepper van krijgt, heb je de volgende ingrediënten nodig:
Koriander soep

  • half biologisch groenten bouillon blokje (je kan ook later wat zout en peper toevoegen)
  • een paar takken koriander
  • citroenschil (van tevoren goed wassen)
  • water
  • groene peper
  • citroensap (2 eetlepels)

Vul een pan met een halve liter water, voeg de gesneden koriander, groene peper en de citroenschillen bij het water (voeg nu eventueel het halve bouillon blokje toe). Breng de soep langzaam aan de kook voor 15 minuten. Zorg ervoor dat het niet te hard kookt, de smaken raken dan overstuur.

Filter met een zeef het water in een andere pan. De koriandersoep heeft nu een fijne lichte kleur. Als je geen bouillon had toegevoegd kan er wat zout en peper bij. Warm het nog een 3 minuten op.

Bij het uitschenken kunnen er wat verse fijn gesneden koriander blaadjes bij en wat citroen sap om het een nog frissere smaak te geven. Eetsmakelijk!

Je kan er extra groenten bij doen om de soep een bite te geven:

  • Chinese kool
  • Wortels (dun gesneden)

In een portie koriander (15 gram) zitten de volgende percentages van de ADH:

Vitamine K: 78%
Vitamine A: 27%
Vitamine C: 9%
Mangaan: 4%
Vitamine B11 (Foliumzuur): 3%
Kalium: 3%
Vitamine B2 (riboflavine): 2%
IJzer: 2%
Vitamine B6 (pyridoxine): 1%