Dit jaar wordt jouw AH moestuintje nog mooier. Ik heb hieronder een overzicht van alle groenten en kruiden die je kunt krijgen bij de supermarkt en hoe je deze het beste kunt verzorgen in jouw moestuin.

Veel mensen liepen tegen enkele heikele punten op: wanneer moet ik verpotten, moeten de plantjes bij elkaar of niet, moet ik nou water geven of niet en waarom groeien mijn planten niet. De Albert Heijn maakte het de moestuinder niet erg gemakkelijk.
Neem nou de prei, al die lange dunne sliertjes die maar niet wilden groeien. Veel mensen gaven dan ook de hoop op bij het aanzien van al die verlepte AH moestuin groenten.

Maar er waren er gelukkig meer die het niet opgaven en die met enkele tips van deze en andere websites en mijn vorige artikel over de AH moestuin toch zeer veel geoogst hebben.

‘’dit jaar wordt jouw AH moestuin nog mooier’’

Courgette ah moestuin

Kleine courgette klaar om verpot te worden

In dit artikel bespreek ik alle soorten groenten en kruiden die de AH heeft klaar liggen in de winkels. Tussendoor geef ik wat algemene tips over je moestuinje van Albert Heijn.

Waar het vorig jaar compleet de mist in ging met de AH moestuin

Veel van de kruiden en groenten die de AH je te bieden heeft mogen niet bij elkaar in zo’n klein potje gezaaid worden. Dit omdat de wortels en planten zelf ruimte nodig hebben om te groeien. En daarbij gingen de wortels soms niet meer uit elkaar met dode plantjes tot gevolg. Schaf dus voordat je begint wat aarde en wat potten aan. Heb je een tuin, dan voldoen een paar kleine potjes en aarde, de rest kan buiten gezaaid worden.

Hieronder een lijst met de groenten en kruiden zaden die NIET in de kokos potjes gezaaid moeten worden maar die direct apart van elkaar gezaaid moeten worden om zo wortelgroei en ruimte voor de plant zelf te bevorderen:

Sperzieboon, doperwten, komkommer, watermeloen, courgette, radijs, andijvie, rucola, sla(mix), rode biet, broccoli, cherrytomaten, spinazie, wortel en venkel.
Dit is bijna alles.

Bekijk per ah moestuin plantje wat je het beste kan doen:

Voor Sperzieboon, courgette, tomaat, augurk, komkommer, watermeloen, tijm, basilicum en peterselie gelden de volgende voorschriften min of meer.
Deze groenten die je van de AH gekregen heb kan je in het begin binnen zaaien (zaadjes water geven) in kleine potjes van 5cm. Begin hiermee eind april. Na 15 mei kunnen de plantjes naar buiten en geplant worden in een pot of de aarde. Voor deze datum is het te koud voor de ah moestuin groenten om buiten te staan. De planten hebben veel zon nodig, een tuin of balkon op het zuiden of westen/oosten is prima.
Zorg dat de planten, wanneer je deze in een pot zet, elk een pot krijgen van minimaal 30cm doorsnee. Hoe groter de pot hoe beter de plant het zal doen en des te meer zal de plant geven. Elk kleine stekje heeft zijn eigen pot nodig om goed te kunnen groeien.

De kruiden kunnen allemaal in een pot van 12 tot 20 cm en hoeven niet apart per stekje verpot te worden.

Venkel, broccoli, rucola, doperwten, radijs, andijvie, rucola, sla(mix), rode biet, spinazie en wortel kunnen nu (april) gezaaid worden en buiten gezet worden. Voor rucola, andijvie en sla kan je een pot van 20cm per stek gebruiken de rest het liefst een grotere pot om de planten meer ruimte te geven. Radijs kan in een kleiner potje.
Deze groenten van de AH zijn meer kou bestendig.

AH moestuin potjes

Deze AH moestuin potjes staan wel in het licht. Maar niet van de zon. Hierdoor worden ze slap en dun.

Hangt je AH moestuin er slap bij en heb je lange dunne sprieten?

Dit fenomeen komt vaak voor in de moestuin thuis. Lange dunne slierten die als een speer groeien maar verder zit er weinig vorm in.

Wanneer planten op deze manier groeien betekend dit vaak meerdere dingen. Veel van de ah moestuin potjes staan thuis op een donker vensterbank met daarbij een aangename temperatuur van 20 graden. Met de temperatuur is eigenlijk niks mis. Maar de combinatie is niet al te best. Zaden breken sneller open met een aangename temperatuur, maar wanneer ze naar buiten zijn gekomen merken ze al gauw dat dit een vergissing is. Er is geen daglicht van de zon! Ze staan op een vergeten vensterbank of bij een raam op het noorden gericht.
De kleine sprietjes zoeken naar de zon, hierdoor worden ze lang en dun. Wanneer je buiten begint met zaaien kan het allemaal wat langer duren voordat de zaadjes uitkomen omdat het maar 5 tot 12 graden is. Maar voor sommige van de plantjes uit de Albert Heijn moestuin collectie is dit juist ideaal. Lees daarom goed bij elk soort wat ze nodig hebben en wanneer ze naar buiten kunnen.
Daarbij is het zeer belangrijk dat je de groenten en kruiden niet TE VEEL WATER geeft.

Courgette
Ik ben blij dat de AH de courgette heeft genomen in plaats van de aubergine. De courgette is een stuk makkelijk om te kweken en heeft minder moeite met krakkemikkig weer.
Half tot eind april binnen met de zaadjes los van elkaar in potten te zaaien. Half mei kunnen de planten naar buiten. Slakken zijn dol op deze jonge scheuten dus bescherm ze goed. Een halve frisdrank fles (beide kanten open) om de plantjes te beschermen wil nog wel eens werken.
Courgette wil graag in de zon staan en de plant zal je hiervoor belonen met meerdere vruchten in het seizoen welke je na mooie eetbare bloemen krijgt.

Ik wil een AH moestuintje beginnen maar ik heb geen ruimte buiten, wat nu?

Voor de mensen die geen buitenruimte hebben en die toch willen genieten van wat zelf gekweekte groenten en kruiden. Radijs, rucola, sla, basilicum, tuinkers, peterselie en tijm zijn op zich wel voor een raam die naar het zuiden, oosten of westen wijst te kweken.
Nu is binnen niet de beste omgeving voor de meeste groenten dus verwacht bijvoorbeeld geen volmaakte kroppen sla.

Salade uit je ah moestuin. Timing is alles. Uit de potjes van de ah kan je met gemak een heerlijke salade bij elkaar oogsten. De ene plant is de andere niet en elk heeft een verschillende timing, van zaaien tot oogst. Voor een heerlijke salade zou je als eerst de komkommer en de cherrytomaat moeten zaaien. Het duurt ongeveer 80 – 90 dagen voor je kan oogsten. De wortel kan daarna gezaaid worden. Dit duurt ongeveer 70 dagen. Hierna zaai je de rucola en de sla(mix), in een maand of anderhalf zijn deze klaar. Daarna de radijs met een maand en op zonnige dagen moet 3 weken wel lukken. Als laatste de tuinkers om je sla compleet te maken.

basilicum ah moestuin

Basilicum
Ook al is het plaatje op de AH website volgens mij van iets anders, het is fijn dat ze basilicum tussen de AH moestuin potjes hebben. Basilicum is een snel groeiende plant die van zon houdt. Zet de plant daarom voor een zonnig raam. Er kunnen meerdere zaadjes in een pot van 12-20 cm.

Cherrytomaat ah moestuin

De tomaat geeft mooie gele bloemen

Cherrytomaat
Ik ben zeer benieuwd welk soort cherrytomaat de AH dit keer heeft. Vorige keer was het een redelijk grote plant, maar wel ideaal voor op het balkon.
De tomaat houdt van zon, begin in april binnen met voorzaaien. Als de planten 15cm zijn kunnen ze naar buiten van de zon genieten. En dat doen ze, plaats de tomaten op de meest zonnige plek.
De bloemetjes van de tomaten zijn zelf bestuivend, wanneer deze afsterven komen de tomaten.

In het menu van deze website heb ik voor enkele van deze kruiden en groenten uitgebreide info staan. Ik ga dan dieper op de stof in zodat jullie echt alles weten om goed van je AH moestuintje te oogsten.

Tijm
Tijm is ook redelijk makkelijk. Doe meerdere zaadjes in een pot van 12-20 cm en zet deze op een zonnige plek. Tijm kan wel tegen een beetje droog, geef dus niet te veel water.
Wil je mooie bloemetjes, laat de tijm dan doorgroeien in de tuin of balkon en wacht tot het einde van de het seizoen op mooie witte bloemen. Bijen zijn er trouwens dol op!