De tips voor een succesvol ah moestuin jaar

Dit jaar wordt jouw AH moestuintje nog mooier. Ik heb hieronder een overzicht van alle groenten en kruiden die je kunt krijgen bij de supermarkt en hoe je deze het beste kunt verzorgen in jouw moestuin.

Veel mensen liepen tegen enkele heikele punten op: wanneer moet ik verpotten, moeten de plantjes bij elkaar of niet, moet ik nou water geven of niet en waarom groeien mijn planten niet. De Albert Heijn maakte het de moestuinder niet erg gemakkelijk.
Neem nou de prei, al die lange dunne sliertjes die maar niet wilden groeien. Veel mensen gaven dan ook de hoop op bij het aanzien van al die verlepte AH moestuin groenten.

Maar er waren er gelukkig meer die het niet opgaven en die met enkele tips van deze en andere websites en mijn vorige artikel over de AH moestuin toch zeer veel geoogst hebben.

‘’dit jaar wordt jouw AH moestuin nog mooier’’

Courgette ah moestuin

Kleine courgette klaar om verpot te worden

In dit artikel bespreek ik alle soorten groenten en kruiden die de AH heeft klaar liggen in de winkels. Tussendoor geef ik wat algemene tips over je moestuinje van Albert Heijn.

Waar het vorig jaar compleet de mist in ging met de AH moestuin

Veel van de kruiden en groenten die de AH je te bieden heeft mogen niet bij elkaar in zo’n klein potje gezaaid worden. Dit omdat de wortels en planten zelf ruimte nodig hebben om te groeien. En daarbij gingen de wortels soms niet meer uit elkaar met dode plantjes tot gevolg. Schaf dus voordat je begint wat aarde en wat potten aan. Heb je een tuin, dan voldoen een paar kleine potjes en aarde, de rest kan buiten gezaaid worden.

Hieronder een lijst met de groenten en kruiden zaden die NIET in de kokos potjes gezaaid moeten worden maar die direct apart van elkaar gezaaid moeten worden om zo wortelgroei en ruimte voor de plant zelf te bevorderen:

Sperzieboon, doperwten, komkommer, watermeloen, courgette, radijs, andijvie, rucola, sla(mix), rode biet, broccoli, cherrytomaten, spinazie, wortel en venkel.
Dit is bijna alles.

Bekijk per ah moestuin plantje wat je het beste kan doen:

Voor Sperzieboon, courgette, tomaat, augurk, komkommer, watermeloen, tijm, basilicum en peterselie gelden de volgende voorschriften min of meer.
Deze groenten die je van de AH gekregen heb kan je in het begin binnen zaaien (zaadjes water geven) in kleine potjes van 5cm. Begin hiermee eind april. Na 15 mei kunnen de plantjes naar buiten en geplant worden in een pot of de aarde. Voor deze datum is het te koud voor de ah moestuin groenten om buiten te staan. De planten hebben veel zon nodig, een tuin of balkon op het zuiden of westen/oosten is prima.
Zorg dat de planten, wanneer je deze in een pot zet, elk een pot krijgen van minimaal 30cm doorsnee. Hoe groter de pot hoe beter de plant het zal doen en des te meer zal de plant geven. Elk kleine stekje heeft zijn eigen pot nodig om goed te kunnen groeien.

De kruiden kunnen allemaal in een pot van 12 tot 20 cm en hoeven niet apart per stekje verpot te worden.

Venkel, broccoli, rucola, doperwten, radijs, andijvie, rucola, sla(mix), rode biet, spinazie en wortel kunnen nu (april) gezaaid worden en buiten gezet worden. Voor rucola, andijvie en sla kan je een pot van 20cm per stek gebruiken de rest het liefst een grotere pot om de planten meer ruimte te geven. Radijs kan in een kleiner potje.
Deze groenten van de AH zijn meer kou bestendig.

AH moestuin potjes

Deze AH moestuin potjes staan wel in het licht. Maar niet van de zon. Hierdoor worden ze slap en dun.

Hangt je AH moestuin er slap bij en heb je lange dunne sprieten?

Dit fenomeen komt vaak voor in de moestuin thuis. Lange dunne slierten die als een speer groeien maar verder zit er weinig vorm in.

Wanneer planten op deze manier groeien betekend dit vaak meerdere dingen. Veel van de ah moestuin potjes staan thuis op een donker vensterbank met daarbij een aangename temperatuur van 20 graden. Met de temperatuur is eigenlijk niks mis. Maar de combinatie is niet al te best. Zaden breken sneller open met een aangename temperatuur, maar wanneer ze naar buiten zijn gekomen merken ze al gauw dat dit een vergissing is. Er is geen daglicht van de zon! Ze staan op een vergeten vensterbank of bij een raam op het noorden gericht.
De kleine sprietjes zoeken naar de zon, hierdoor worden ze lang en dun. Wanneer je buiten begint met zaaien kan het allemaal wat langer duren voordat de zaadjes uitkomen omdat het maar 5 tot 12 graden is. Maar voor sommige van de plantjes uit de Albert Heijn moestuin collectie is dit juist ideaal. Lees daarom goed bij elk soort wat ze nodig hebben en wanneer ze naar buiten kunnen.
Daarbij is het zeer belangrijk dat je de groenten en kruiden niet TE VEEL WATER geeft.

Courgette
Ik ben blij dat de AH de courgette heeft genomen in plaats van de aubergine. De courgette is een stuk makkelijk om te kweken en heeft minder moeite met krakkemikkig weer.
Half tot eind april binnen met de zaadjes los van elkaar in potten te zaaien. Half mei kunnen de planten naar buiten. Slakken zijn dol op deze jonge scheuten dus bescherm ze goed. Een halve frisdrank fles (beide kanten open) om de plantjes te beschermen wil nog wel eens werken.
Courgette wil graag in de zon staan en de plant zal je hiervoor belonen met meerdere vruchten in het seizoen welke je na mooie eetbare bloemen krijgt.

Ik wil een AH moestuintje beginnen maar ik heb geen ruimte buiten, wat nu?

Voor de mensen die geen buitenruimte hebben en die toch willen genieten van wat zelf gekweekte groenten en kruiden. Radijs, rucola, sla, basilicum, tuinkers, peterselie en tijm zijn op zich wel voor een raam die naar het zuiden, oosten of westen wijst te kweken.
Nu is binnen niet de beste omgeving voor de meeste groenten dus verwacht bijvoorbeeld geen volmaakte kroppen sla.

Salade uit je ah moestuin. Timing is alles. Uit de potjes van de ah kan je met gemak een heerlijke salade bij elkaar oogsten. De ene plant is de andere niet en elk heeft een verschillende timing, van zaaien tot oogst. Voor een heerlijke salade zou je als eerst de komkommer en de cherrytomaat moeten zaaien. Het duurt ongeveer 80 – 90 dagen voor je kan oogsten. De wortel kan daarna gezaaid worden. Dit duurt ongeveer 70 dagen. Hierna zaai je de rucola en de sla(mix), in een maand of anderhalf zijn deze klaar. Daarna de radijs met een maand en op zonnige dagen moet 3 weken wel lukken. Als laatste de tuinkers om je sla compleet te maken.

basilicum ah moestuin

Basilicum
Ook al is het plaatje op de AH website volgens mij van iets anders, het is fijn dat ze basilicum tussen de AH moestuin potjes hebben. Basilicum is een snel groeiende plant die van zon houdt. Zet de plant daarom voor een zonnig raam. Er kunnen meerdere zaadjes in een pot van 12-20 cm.

Cherrytomaat ah moestuin

De tomaat geeft mooie gele bloemen

Cherrytomaat
Ik ben zeer benieuwd welk soort cherrytomaat de AH dit keer heeft. Vorige keer was het een redelijk grote plant, maar wel ideaal voor op het balkon.
De tomaat houdt van zon, begin in april binnen met voorzaaien. Als de planten 15cm zijn kunnen ze naar buiten van de zon genieten. En dat doen ze, plaats de tomaten op de meest zonnige plek.
De bloemetjes van de tomaten zijn zelf bestuivend, wanneer deze afsterven komen de tomaten.

In het menu van deze website heb ik voor enkele van deze kruiden en groenten uitgebreide info staan. Ik ga dan dieper op de stof in zodat jullie echt alles weten om goed van je AH moestuintje te oogsten.

Tijm
Tijm is ook redelijk makkelijk. Doe meerdere zaadjes in een pot van 12-20 cm en zet deze op een zonnige plek. Tijm kan wel tegen een beetje droog, geef dus niet te veel water.
Wil je mooie bloemetjes, laat de tijm dan doorgroeien in de tuin of balkon en wacht tot het einde van de het seizoen op mooie witte bloemen. Bijen zijn er trouwens dol op!

23 Reacties

 1. Dag! Na het lezen van je handige artikel bleef ik nog met enkele vragen zitten:
  -Mag de rucola direct naar buiten?
  -Mag de slamix direct naar buiten?
  -Is deze sla kropsla of pluksla?

  Alvast hartstikke bedankt!

  • Goede middag Lana,

   Ik zal het artikel vanavond even aanpassen en dit erbij zetten, maar voor nu.
   – rucola en sla kan vanaf april wel naar buiten. Zet de plantjes een paar dagen voor ze naar buiten gaan op een wat koelere plek om alvast te wennen aan de wat koudere omstandigheden. Het beste is een kas, maar dit is vaak luxe.
   – Ik ben er zelf nog niet uit wat het is maar wellicht een combo van de pluk en krop sla.

   Succes

 2. Hallo

  Ik ga beginnen aan de moestuintjes van de ah , maar nou is mijn vraag wat moet je wanneer zaaien met bedoeling van wat welke maand ik zie alleen maar dat jullie het over verpotten hebben en niks anders hoop wat reactie te krijgen vrg ilse

  • Hoi Ilse,

   http://www.verticalfarm.nl/zaaikalender/
   Op deze pagina staan de meeste van de ah moestuin groenten en kruiden.
   Rode biet, venkel en andijvie kan je gelijk mee beginnen, deze staan niet in de lijst.

   De watermeloen augurk en komkommer kan je in mei buiten zaaien.
   Laat weten of je de zaaikalender duidelijk vindt.

   Succes!

 3. Hallo,

  Ik wil mijn komkommer gaan verpotten. Ik heb deze twee maal. Kunnen deze allebei in dezelfde pot (Afmetingen: diameter: 30 cm, hoogte: 26 cm, inhoud: 10 liter)?

  Heel erg bedankt!

  Lara

  • Nou Lara,

   Omdat de komkommerplant best groot kan worden raad ik aan om 1 plant per pot te doen. Wanneer planten te weinig ruimte hebben geven ze minder vruchten of kleinere vruchten. Zo had ik vorig jaar courgette in eenzelfde pot maar merkte toch dat ze minder courgette gaven dan degene die in de aarde stonden.

   Succes

 4. Heey,
  Ik ben net begonnen met de Ah-plantjes, en heb er 4: Peterselie, basilicum, rode biet, sperzieboon. Alleen ik heb mijn (nu nog) kleine plantjes in de vensterbank en dat kan nu nog want ik heb een scheef dak.. Maar straks heb ik daar te grote potten voor en te grote planten. Dus is het noodzakelijk om ze allemaal in de zon te zetten?

  • Hoi Tekla,

   groenten en kruiden hebben allemaal zonlicht nodig. Variërend van 3 tot 8 uur per dag om goed te groeien.
   Het is dus belangrijk dat ze zon krijgen.

   De peterselie en basilicum kunnen geheel in een pot van 12-20 cm, deze hebben dus niet zo veel ruimte nodig. De rode biet en sperziebonen hebben per plantje een veel grotere pot nodig. Als je een balkon heb zou ik biet niet doen en hiervoor in de plaats een sperzieboon plant meer. De opbrengst is groter en ze vertoeven beter op warme plaatsen.
   Succes

 5. Bedankt voor dit duidelijke overzicht!
  Helaas heb ik de moestuintjes (behalve de kruiden) 2 weken geleden al in de kokos potjes geplant. Ze zijn al behoorlijk hoog, daarom zocht ik informatie op over verpotten en belandde ik op deze website. Kan ik ze nu alsnog verpotten in potjes met aarde of is het te laat?

  • Hoi Jasmijn,

   Dit kan zeker. Sterker nog, het is erg belangrijk dat de plantjes de ruimte krijgen om zo verder te kunnen groeien.
   Succes met het verpotten van je moestuintje.

 6. Hoi Ruben,

  Je schrijft dat venkel nu al gezaaid kan. Ik heb inmiddels mooie kiemplanten maar ik las dat ze niet goed groeien in het vroege seizoen omdat ze veel warmte nodig hebben en het een herfstgroente zou zijn. Hoe kan ik ze nu het beste laten groeien? Ik heb geen kas maar ik wil het toch graag proberen.
  Ik heb een groot balkon op het zuiden dus daar zou ik het kunnen zetten.

  • Hoi Judy,

   Het is inderdaad zo dat deze het niet heel goed doen in het begin van het jaar. Had ze wellicht beter bij de late teelt kunnen plaatsen.
   Een balkon op het zuiden is ideaal voor warmte minnende planten.
   Ik zou ook zeker tomaat en courgette proberen.

   Voor de venkel kan je inderdaad nog even wachten. Weet alleen niet of een balkon op het zuiden te warm is voor venkel.
   Je kan het wellicht proberen.

 7. Hi Ruben,
  Mijn AH moestuin begint serieuze vormen aan te nemen en ik heb al veel verpot. Ik heb helaas geen buiten, maar vooralsnog gaat het boven verwachting goed. Nu ben ik echter 4.5 dag niet thuis binnenkort. Hoe kan ik er voor zorgen dat ze niet allemaal dood zijn als ik straks terug kom? Is het juist goed om ze in een donkere ruimte (mijn badkamer bijv) te zetten of juist niet? En om ze dan bijv in een vuilniszak te doen zodat het vochtig blijft?
  Ik hoor het graag!

  • Hoi Melissa,

   Nou op de pagina: http://www.verticalfarm.nl/hoe-verder-met-je-groeiende-ah-moestuintje/ heb ik een stukje geschreven over water geven. Dit was de Ah moestuin actie van vorig jaar.

   En inderdaad, op een donkere plek blijven ze langer vochtig. te vochtig is ook niet goed want dan gaat de aarde schimmelen en rotten de wortels.

   Als je de plantjes al hebt verpot (wat ik zou aanraden) zou ik de methode toepassen die ik in het artikel met de link hierboven beschrijf.

   Succes en fijne vakantie

 8. Hoi Ruben,

  Ik heb net je artikel gelezen en las waar ik eigenlijk al bang voor was. Ik heb op dit moment twee komkommer planten in een +-15 cm pot. Ze zijn beide al zo’n 20 cm hoog. Kan ik deze nog verpotten naar een grotere pot? Of is de kans te groot dat ik de wortels hiermee kapot maak en de planten dood gaan?

  Groetjes,
  Marleen

  • Goede middag Marleen,

   Het is (bijna) nooit te laat om te verpotten!
   Zeker doen. De planten zullen niet dood gaan. Let alleen even op de wortels dat deze voorzichtig uit elkaar gehaald worden.

   Hoe groter de pot des te meer vruchten zullen de planten geven.
   Succes.

 9. Ik heb een zaad wat uit is gekomen met harige takken en blderen met tros kleine witte bloempjes wat is het.

 10. Hallo,

  Ik ben enthieusast aan het AH tuinieren. De komkommer gaat heel erg goed. Ze beginnen te groeien. Alleen zitten er een soort stekels op de komkommer. Is dat altijd zo en gaat dat weg als ze groter worden? Ze zijn nu tussen de 5 en 10 cm. Hoe groot moeten ze zijn voordat je ze kan oogsten?

  • Beste Taoufik,

   In landen als Portugal heb je ook ‘stekels’ aan de komkommer. De komkommer is daar ook minder sappig. Ze worden daar ook kleiner, ongeveer 20cm.
   Ik zou zelf nog even wachten met oogsten. tot minimaal 20cm en dan kan je ze oogsten als je wilt. Oogst er eerst 1 om te kijken of ze goed zijn.
   Succes

   • Hallo Ruben,

    Thanks voor je antwoord! Nu zijn de stekels nog echt hard. Dan zou je de komkommer zonder schil moeten eten. Ik wacht nog heel even af. Ik laat hier het resultaat wel weten 😉

 11. Hallo, ik heb courgette stekjes, ongeveer zoals hierboven afgebeeld op de foto, ik heb niet zoveel ervaring met groente kweken. Als ik deze ga verpotten, hoe groot moeten de potten per plant dan zijn? En kan ik deze al op het balkon zetten of liever nog even binnen? Ze staan nu in de vensterbank met veel zonlicht op het balkon waait het nogal, maar misschien is zo’n halve frisdrankfles dan ook wel een oplossing.

  Alvast bedankt voor een reactie.

  • Beste Nanette,

   op http://www.verticalfarm.nl/groente/courgette/ heb ik meer info over courgette kweken.
   De pot moet minimaal 30cm zijn, maar groter is wel beter. De plant kan beter op het balkon staan met veel zon. minimaal 6 uur zon heeft courgette nodig. Een courgette plant kan tot een m2 groot worden.

   succes