Tijm

Het kweken van tijm is soms best lastig, maar zeker de moeite waard. Maak het jezelf niet te moeilijk, volg deze tips en pluk deze zomer je eigen tijm.

Tijm kweken

Laat tijm doorgroeien voor de bloemen. Bijen zijn er dol op.

Tijm is een klein plantje met licht roze tot paarse bloemetjes. De smaak en geur zijn overweldigend goed en worden dan ook vaak toegepast in de mediterrane keuken.

Tijm zaaien

Zaaiperiode: van mei tot juli. Het is een echte zomerplant. Begin een week voor 15 mei met binnen met het kweken van tijm. Wanneer de plantjes ontkiemen kan je deze buiten zetten. Buiten is het wat lastiger voor de plant om te ontkiemen door de onregelmatige temperaturen.
Vaak koopt men een klein plantje tijm omdat de zaadjes nog wel eens slecht willen ontkiemen. Dit is niet meer nodig wanneer je binnen begint met voorzaaien.

Maak voordat je de zaden in de aarde stopt de aarde nat. Leg de zaden op de natte aarde en bedek deze met een millimeter aarde.

Je kan tijm op verschillende wijze zaaien. Je kan 1 zaadje per pot zaaien of meerdere. Door de houtachtige stam van de plant groeien ze wat stugger dan andere kruiden. Ik ben voor mijzelf het juiste aantal zaadjes per pot aan het bepalen (wat ik zelf het beste vind). Hier ben ik nog niet helemaal over uit.

Vervolgens bedekken we de gehele pot met een 1 pagina van een oude krant. Er kan nu geen lucht meer bij. Maar dit is niet erg. Doordat de krant het vocht vasthoudt ontkiemen de zaden snel. Je hoeft de aarde (als het goed is) in de tussentijd niet te bevochtigen. Haal een keer per dag de krant van de pot af om wat te ontluchten.
Zorg er wel voor dat er wat extra zaadjes gezaaid worden. Er is een grote kans dat niet alle zaadjes ontkiemen.

Een paar dagen na het zaaien van de tijm zullen de zaden uitgekomen zijn.
De groei kan nu beginnen.
Citroentijm

Tijm oogsten

Tijm is een meerjarige plant die elk jaar weer terug komt wanneer het buiten lekker warm is. De smaak van de tijm komt vrij bij vers groen. Wanneer je voor een lange periode niet oogst moet je eerst de toppen snoeien. De plant zal snel nieuwe delen aangroeien die weer vers smaken.

Algemene info bij het kweken van tijm

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Tijm kweken is redelijk makkelijk. Het begin is vaak moeilijk doordat de zaden zo klein zijn. Hierdoor wil het ontkiemen wel eens mislukken.

Type aarde: alkalische grond. Je kan tijm het best kweken op kalkachtige grond met een hoger pH dan normaal. Het geeft geen problemen als je tijm in normale potgrond kweekt, maar elke plant heeft zo zijn geprefereerde eigenschappen. Zorg dat de grond niet te veel meststoffen bevat. De plant zal minder smaak geven. In de natuur groeit tijm ook op tamelijk arme grond met weinig grondstoffen.

Kiemtijd: 1-2 weken. Het kan zeker sneller. Maar hou rekening met een trage ontkiemingstijd. Laat de zaden niet uitdrogen tijdens het ontkiemen.

Groeiperiode: na 10 weken. Tijm is een van de langzaam groeiende kruiden. Het mooie van de plant is wel, dat als deze eenmaal volgroeid is je voor “altijd” kan oogsten.

Plantafstand: 15cm. Zet de groepjes planten 15cm van elkaar vandaan zodat ze genoeg licht kunnen ontvangen.
Tijm in bloei

Tijm is een meerjarige plant en overleeft de winter buiten. De takken kunnen afsterven wanneer het vriest maar de wortels blijven leven. Het jaar erop zal de plant weer nieuwe scheuten aangroeien.

Let erop dat de wortels niet dood vriezen. Wanneer je de tijm in pot aan het kweken ben kan je deze het best beschut zetten in de tuin zodat de aarde niet door een door vriest.

Tijm kan prima buiten gekweekt worden. Zorg dat de plant af en toe wat water krijgt. De plant houdt erg van zon, zorg dus dat deze in het zonnetje staat.

Tijm binnen kweken

Tijm kan in de zomer binnen gekweekt worden. Het is dan wel belangrijk dat je de plant genoeg licht geeft. Minimaal 4 uur directe zonuren per dag om de plant enigszins te laten groeien. Wanneer de plant minder uren zon krijgt zal deze niet na behoren groeien.

Waarom je tijm zeker moet kweken

Tijm heeft een groot bereik aan gezonde voedingstoffen in zich. Het is een uitstekende bron van vitamine C, een zeer goede bron van vitamine A en een goede bron van ijzer, mangaan en koper.

Van tijm kunnen oliën gemaakt worden. Thymol: Thymol kan bacteriële resistentie tegen veel voorkomende medicijnen zoals penicilline verminderen (International Journal of Food Microbiology 140 (2–3): 164–8).

En dan de smaak van tijm. Er bestaan talloze gerechten uit Frankrijk en Italië waarin het kruid wordt gebruikt. Een van mijn favorieten is: Aardappelen uit de oven met rozemarijn, tijm en knoflook.