Peterselie

Een kruid dat vaak in de keuken terug komt is peterselie. Het is er in twee vormen: gekrulde peterselie en platte peterselie. Bij het kweken van peterselie gebruik ik zelf altijd de platte variant omdat deze meer smaak heeft in zowel koude als warme gerechten.

Peterselie zaaien

Zaaiperiode: vanaf april tot augustus. Je kan peterselie nog redelijk laat zaaien. De plant overleefd het met een zachter winter, mocht je het groen nog niet gebruikt hebben voor een lekker gerecht. Peterselie kan ook naar binnen tijdens de winter maanden. Het meest veilige is om in mei buiten of binnen te beginnen met zaaien.

Peterselie

Een pot met een diameter van minimaal 12cm is voldoende om peterselie in te kweken. Zorg dat de pot een drainage gat heeft. Bij het opkweken van de zaadjes tot kiem raad ik aan de pot op een warme plek te zetten (rond of net boven de 20 graden). Dit zal het ontkiemen versnellen. De aarde mag niet uitdrogen bij het opkweken van het zaadje. Je kan er ook voor kiezen om peterselie in de volle grond te zaaien. Ook dan moet je goed opletten dat de aarde niet uitdroogt.

Bij het zaaien van peterselie kan je meerdere zaadjes in een pot zaaien waardoor je een grote bos kruiden krijgt. Bij 10 zaadjes in een pot van 12-15cm krijg je een mooie bos kruiden.
Peterselie zaaien
De zaden ontkiemen redelijk goed. Het is wel van belang dat je de zaden niet te diep in de grond zaait. 2 tot 4mm in de aarde is voldoende. Wanneer je de zaden te diep in de grond stopt heb je kans dat deze of gaan rotten door een te hoge vochtigheid. Of ze halen de bovenkant van de aarde niet omdat ze de zaden te diep zijn ingegraven.

Plantafstand: 12cm Peterselie heeft een dunne bladgroei vergeleken andere kruiden. Hierdoor kan de plant op een afstand van 12cm van elkaar staan.

Bij het zaaien van peterselie begin ik zelf altijd in de pot waar deze uiteindelijk ook groot in wordt zodat je niet meer hoeft te verpotten. Omdat je begint met zaaien van meerdere zaadjes in die ene pot is het niet meer nodig om deze in een grotere pot te zetten. Het is dan wel van belang dat je de plant tijdig op eet. Anders moet deze wel verpot worden naar een grotere pot.

Bedek de pot of aarde met bijvoorbeeld plastic of een krant. Of kweek de peterselie op in een kweekkastje. Door de pot te bedekken blijft de aarde langer nat en wordt de temperatuur in de aarde iets hoger. Je zal merken dat het ontkiemen sneller zal gaan dan wanneer je de aarde niet bedekt.

Peterselie is een donker kiemende plant. Je hebt dus geen licht nodig om de zaden te laten ontkiemen.

Peterselie oogsten

Groeiperiode: na 6 weken kan peterselie geoogst worden. Als je de plant in de winter binnen hebt staan kan het langer dan 6 weken duren. De plant krijgt dan te weinig licht. Je zou met speciaal licht kunnen bij schijnen om de zon na te bootsen. De plant zal dan sneller groeien.

Je kan voor een lange tijd oogsten. Knip de zijtakken af die je wilt gebruiken voor bijvoorbeeld garnering. Er zullen vanuit de stam van de plant nieuwe stengels groeien. Dit gaat door tot de winter.

Na 2 a 3 maanden worden de wortels in de oorspronkelijke pot te lang. Er zal weinig ruimte zijn voor groei. Wat je kan doen is de wortels van de plant inkorten en de plant weer terugplaatsen in de pot. Of de peterselie verpotten in een grotere pot. Je geeft de plant ruimte om verder te groeien.

peterselie gezond

Dit is mijn peterselie in het tweede jaar. De zaden kunnen bijna geoogst worden.

Peterselie is een tweejarige plant. In het eerste jaar zal de plant niet zo snel in bloei schieten, tenzij de plant op een zonnige plek staat. Het tweede jaar zal de plant meer aandacht besteden aan het vormen van bloemen. In de meeste gevallen valt de smaak van de bladeren tegen wanneer de plant in bloei staat.

Je kan de kleine zaadjes oogsten en gebruiken weer gebruiken voor nieuwe plantjes.

Peterselie kweken

Moeilijkheidsgraad: makkelijk. Peterselie is een kruid die goed gedijt op schaduwrijke plekken. In de stad een uitstekende plant om te kweken.

Type aarde: alle. Peterselie is een makkelijke plant om te kweken en kan in bijna alle soorten aarde mee gestart worden. In de moestuin kan je er wat compost bij doen voor extra voeding. In potten kan je in biologische aarde kweken waar al voeding in zit. Dit heeft als voordeel dat je geen voeding zelf hoeft toe te voegen. Het aantal dagen dat de voeding werkt staat op de zak zelf.

Kiemtijd: 1-2 weken. Warm zetten bevorderd het kiemproces. Het ontkiemen zal dan aanzienlijk sneller gaan wanneer de temperatuur rond of iets boven de 20 graden is.

Peterselie binnen kweken

Zaaiperiode: altijd. Binnen in huis kan je altijd beginnen met peterselie.

In de winter zal je wel merken dat het langer kan duren om het kruid te laten groeien. Er zal bij te weinig licht meer stengel gevormd worden ipv bladeren. Wat je dan kan doen is kunstlicht gebruiken. Huishoudelijke lampen die het dichts bij de zon komen qua kleuren zijn TL en koude LED lampen (6500k). Als je de plant dan op een warme plek in huis zet, zal de plant zeker groeien.

Midden in de zomer kan peterselie achter een raam met veel zon het te warm krijgen. Zet de plant dan even in de schaduw.

Waarom peterselie zo gezond is

Het is een kruid waar veel stoffen in zitten die je dagelijks nodig hebt. Er zit bijvoorbeeld een hoge dosis aan flavonolen in die urinezuur reduceren.

Met 28 gram aan verse bladeren heb je een bom aan vitamine K. Dit is goed voor een normale bloedstolling. Ook voor sterke botten is de plant uitermate geschikt.

Om optimaal gezond te blijven kan je peterselie in een krachtige smoothie mixen met andere gezonde groenten, kruiden en vruchten.

Gebruik niet meer dan 28 gram per dag. “Te veel” van het goede is ook niet goed voor je lichaam.

Peterselie smoothie:

– 1 glas water
– 1 banaan
– 1 handje spinazie
– 10 tot 28 gram peterselie

Om de dag te starten zou je er wat havermout bij kunnen doen. De trage suikers in havermout geven je voor een lange tijd een verzadigd gevoel.