Basilicum

Basilicum kan je het beste in de zomermaanden kweken. De plant houdt erg van de zon, zorg dat de plant deze niet mist wanneer hij schijnt. Op warme dagen kan de aarde waarin de plant staat snel uitdrogen door alle bladeren die om water vragen.
Basilicum kweken

Verschillende soorten

Genovese basilicum: dit is het meest bekende soort in de supermarkt. Vaak terug te vinden in pesto’s. Geeft een sterke geur af. De grote bladeren zijn kenmerkend bij dit soort.
Dark opal basilicum
Thaise zoete basilicum: ook een veel komend soort. Lijkt veel op Genovese.

Dark opal basilicum: plant welke een prijs heeft gewonnen in Amerika, omdat deze zo mooi is. Dit soort kan je hetzelfde kweken als bijvoorbeeld Genovese.

Citroenbasilicum: smaakt en ruikt naar citroen. Wordt veel in de Indonesische keuken gebruikt.

Basilicum zaaien

Het zaaien van basilicum gaat best makkelijk. De zaden hebben vaak veel kracht in zich en ontkiemen hierdoor best snel.
Ik zaai zelf vaak in een pot van 12cm. Hier stop ik 4 tot 15 zaden in. Wanneer je veel zaden in een pot stopt krijg je een grote bos kruiden. Het nadeel is dat er ook wat kleine plantjes tussen zullen staan die niet hard genoeg groeien omdat de rest hem overschaduwd.

Stop de zaden 1 tot 3 mm diep in de natte aarde. Door de pot te bedekken bij het ontkiemen van de zaden versnel je het ontkiem proces. Prik 2 kleine gaatjes in het plastic of haal elke avond het plastic van de pot af om het te laten luchten. Het bedekken van de pot na het zaaien zorgt voor een warme vochtige omgeving in de pot.

Je kan ook in de volle grond beginnen. Bij het zaaien kan je evengoed een paar zaadjes bij elkaar zaaien om een mooie bos kruiden te krijgen. In de volle grond moet je er wel rekening mee houden dat een aantal zaadjes niet uit zullen komen. Het weer is buiten moeilijker te beïnvloeden.

Plantafstand: 10cm – 15cm Zaai bij basilicum een aantal zaadjes op de plek waar je de plant wil laten groeien. Wil je een dichte volle plant, dan kan je meerdere zaden zaaien op die plek of pot.
Als ze veel lichturen ontvangen kun je ze op een afstand van 20cm zetten. Dit geeft ruimte voor meer bladeren. Mocht je niet zo veel zon ontvangen, dan kunnen ze wat dichter op elkaar zaaien. Zo heb je evengoed een grote opbrengst om een bijvoorbeeld een heerlijke groene pesto te maken.

Oogsten van basilicum

Als de plant eenmaal een hoogte van 30cm heeft bereikt kan je beginnen met oogsten. Je kan de gehele plant gebruiken of vlak boven 2 bladeren de stengel doorknippen. De plant zal nu van de ene stengel 2 nieuwe creëren en zo doorgroeien. Basilicum heeft de eigenschap om snel weer terug te groeien.

Veel voorkomende problemen

Basilicum afharden:
Zorg ervoor dat wanneer je binnen in huis begonnen ben met zaaien, je de plant niet van de een op andere dag buiten zet. Als je dit wel doet en de plant is niet gewend aan de nog wat lagere temperatuur buiten, kan deze wellicht verkleuren.
Afharden kan je doen door de plant in een wat koudere omgeving te laten wennen aan de temperatuur. Hou de plant snachts nog binnen, na drie dagen is de plant gewend aan de temperatuur.

Is het buiten hoogzomer en je bent binnen begonnen, zet de plant dan eerst op een schaduwrijke plek. Zet de plant in de loop van de week op de meest zonnige plek.

Te weinig voeding:
Basilicum is een van de weinige kruiden die wel wat stikstof kan gebruiken tijdens de groei. Wanneer het blad geel begint te worden is het tijd voor wat voeding.
Basilicum zon
Te weinig zon:
Ik gaf al eerder aan dat de plant veel zon nodig heeft. Hiernaast staat een foto van links een plant welke genoeg zon kreeg. De rechter heb ik de 2 weken (voordat ik de schaar er in zette) bij een raam gezet waar geen zon op schijnt gezet. Beide planten waren op de zelfde datum gezaaid.

Basilicum kweken

Moeilijkheidsgraad: makkelijk. Zorg voor veel licht en warmte bij het kweken. Hoe meer licht en warmte, des te meer blaadjes de plant je zal geven.
Type aarde: alle. Basilicum kan in vele soorten aarde gekweekt worden. Toch raadt ik aan om luchtige aarde te gebruiken met wat voeding erin. Perliet, vermicuiet of kokosvezels zorgen voor een luchtige grond.
Ontkiemen: 1-2 weken. Het ontkiemen duurt ongeveer 1 tot 2 weken. Door de pot met het zaadje erin te bedekken met doorzichtig folie, creëer je een soort kas. Haal de folie er elke dag even af om de aarde wat lucht te geven.
Groeiperiode: na 8 weken moet het lukken om al een mooie plant te hebben gekweekt. Dit geldt wel voor de zomerperiode.

  • Een pot (met drainage gat) met een diameter van 12-15cm is voldoende om basilicum in te kweken.
  • Met enkel glas wil basilicum het nog wel eens koud hebben wanneer je deze in het voorjaar op de vensterbank zet. Dit kan de groei belemmeren.
  • Omdat de meeste basilicum plantjes eenjarig zijn raadt ik aan te genieten van je kruid. En begin tijdig met het zaaien van nieuwe basilicum zodat je nooit zonder zit.

Basilicum binnen kweken

Het enige wat basilicum nodig heeft is 6 uur direct zonlicht per dag. In de winter zou ik geen basilicum kweken. Dan schijnt de zon gemiddeld 2 tot 3 uur per dag en heeft in Nederland wat minder kracht. Je kan de plant wel onder kunstlicht kweken.
Groene pesto basilicum

Waarom basilicum in je vertical farm of moestuin

Je kan heerlijke pesto maken van basilicum. Rooster wat pijnboompitten totdat ze geur beginnen af te geven. Stop de pijnboompitten, Manchego of Parmezaanse kaas, knoflook en een hand vol basilicum in een blender. Voeg olijfolie toe naar de gewenste dikte.
Varieer zelf in de hoeveelheid van de ingrediënten naar je eigen smaak.
Basilicum smaakt erg lekker bij mozzarella en tomaat. Prik een blaadje, een bolletje mozzarella en een cherrytomaat op een prikker. Deze combinatie is zeer lekker.