Het verpotten van je kleine moestuin

Hier de tips hoe jij gemakkelijk je planten kan verpotten en welke planten nu naar buiten kunnen.

Het verpotten van je kleine groenten en kruiden is super belangrijk. De wortels zoeken naar ruimte om zich te ontwikkelen.

Het is het belangrijk dat de wortels niet al te veel beschadigen. Als de wortels te veel beschadigd zijn hebben ze langer de tijd nodig om weer op sterkte te komen. Je zult zien dat de plant zelf nauwelijks groeit.

Voordat we de plantjes uit de oude pot halen gaan we eerst de nieuwe pot vol gooien met aarde. Maak de nieuwe aarde nat.

Doordat de aarde in de nieuwe pot nat is, gaat het verpotten makkelijker.
Graaf alvast een klein kuiltje waar de wortels komen.

Het verpotten van je pasgeboren plantjes

Verpotten
Als ik binnen zaai om een voorsprong te maken op de lente begin ik mijn plantjes vanaf zaad altijd in zachte plastic potjes die je kunt indrukken. Dit doe ik om het verpotten makkelijker te maken.

Ik druk overal zachtjes op het potje om de aarde los van het potje te krijgen. Hierna keer ik het potje rustig om en blijf ik zachtjes drukken op het potje.Verpotten

Doordat de wortels aan de aarde kleven komt het kluitje wortels langzaam tevoorschijn.

Nu moet je ervoor zorgen dat je de plantjes voorzichtig uit elkaar haalt. Wanneer de wortels door elkaar gegroeid zijn kan je met wat water de resterende aarde van de wortels spoelen.
Hulp bij verpotten
Voor groenten moet je de losse plantjes ieder een eigen pot geven die groot genoeg is. Hierbij is het van belang dat de wortels en een stuk van de stengel in de aarde begraaft worden.

Bedek de wortels maar druk deze niet te hard aan. We gaan de aarde aandrukken door er water op te gieten.
Verplanten
Hierdoor drukt de aarde zichzelf aan naar de wortels toe. Tevens krijgen de wortels weer vers water.

Je kan er ook voor kiezen om niet voor te zaaien. Dit doe ik vaak bij kruiden. Deze begin ik in de pot die groot genoeg is voor ze. ik zaai de zaadjes en oogst in dezelfde pot. Dit heeft voordelen als voordeel dat de wortels niet kunnen beschadigen bij het verpotten waardoor de groei kan stagneren.

Welke plant hoe verpotten en kunnen ze al naar buiten?

Het is bijna april. Hieronder een paar planten met uitleg hoe deze verpot kan worden en of deze al naar buiten kan om de kou te trotseren.

Radijs verpotten: radijs vind het fijner als je deze gelijk in de pot zet waar deze ook groot in wordt. Als je dit niet gedaan hebt moet je heel voorzichtig zijn bij het verpotten. Zorg voor voldoende ruimte per steeltje (10cm). Kan nu naar buiten.

Kruiden verpotten: Kruiden zoals basilicum, peterselie, koriander zou ik bij elkaar houden in dezelfde pot. Hierdoor krijg je een grote bos kruiden. Elke pot moet minimaal 10 cm zijn. Kunnen nog niet naar buiten, half april pas.

Broccoli verpotten: Broccoli verpotten als deze 3 tot 4 cm is. Houdt van een koele plaats, 10 tot 16 graden. Elk steeltje broccoli heeft een pot van 20cm nodig en 20cm diep.
Broccoli kan nu naar buiten.

Tomaten verpotten: Gebruik een pot die minimaal 10cm breed is tot de plant eind april / begin mei naar buiten kan. Gebruik uiteindelijk een pot van 30 tot 50 cm in diameter, afhankelijk van het soort tomaat en hoe groot die wordt.

Aubergine verpotten: Aubergine kan ook eind april naar buiten. Zorg er bij aubergine voor dat je kiemen niet in een te kleine pot staan voordat ze naar buiten kunnen. Een pot van 10cm tot eind april is prima. Daarna een pot van 30cm.

Paprika verpotten: Paprika is groeit erg moeilijk in Nederland. Maar met een balkon op het zuiden en een afdak tegen de regen geef ik deze zeker een kans.
Zorg er ook bij paprika voor dat deze tot half mei binnen in huis staat in een pot van minimaal 10 cm. Daarna kan deze verpot worden in een pot van 30cm en naar buiten.

Sla verpotten: Verpot de sla als deze 3 tot 4 cm is. De sla moet per steeltje een eigen pot van 15cm hebben. Deze kan begin april naar buiten.

Wortel verpotten: Wortels hebben net als radijs meer baad bij het zaaien in de pot waar ze ook groot in worden, dit om vervormde wortels tegen te gaan.
Wanneer je dit niet gedaan hebt zou ik deze zo snel mogelijk na uitkomen verpotten. Wortel kan nu naar buiten.

Spinazie verpotten: Spinazie kan verpot worden als deze 4 cm is. Zorg hierbij dat deze in het begin niet op een te warme plek staat. Spinazie kan nu naar buiten.

Als je verder nog vragen hebt lees ik die graag terug in de comments hieronder.

12 Reacties

 1. Ik heb 2 vragen.
  Hoe diep moet ik de plantjes na het verpotten planten? Na het verplanten worden het van die slierten. Of is er een soort steelaanzet of kleur waar ik op moet letten.
  Basilicum heb ik begin maart gezaaid (AH-moestuintje), het zijn nu nog steeds kiemplantjes van maar 1,5 tot 2cm. Dit heb ik in het verleden ook al een keer gehad met basilicum, dat het niet verder komt dan dat stadium.

  • Goede morgen Rian,

   Heb je de plantjes wel de ruimte gegeven. http://www.verticalfarm.nl/kruiden-kweken/basilicum/ Hier staat hoe je basilicum goed kan kweken.

   In het kort: In een pot van 12cm kunnen max 10 basilicum steeltjes. Gebruik goede potgrond met voeding erin. Basilicum is een plant die echt in het zonnetje (6 uur direct zonlicht per dag) moet om goed te kunnen groeien.

   Ik heb toevallig gister een nieuwsbrief (ook over het verpotten van basilicum) verstuurd waarin ik laat zien dat verpotten het groeiproces vertraagd. Het kan soms een week of soms 2 duren voordat de plantjes weer echt beginnen te groeien.

   Je moet bij het verpotten zorgen dat de wortels in de aarde staan + nog 1 of 2 cm steel.

   Geef ze veel zon! dan komt het goed

 2. Ruben,

  Bedankt voor je antwoord. Ik vraag me alleen af hoe de courgette het in de zomer dan gaat redden, als hij nu al slap gaat hangen buiten. In de zomer zal het nóg warmer zijn dan op een dag als gisteren.

  Groetjes

  • Goede middag Ricardo,

   Ik zou het in mei nog eens proberen. De plant vind het niet fijn als deze dag in dag uit binnen en buiten gezet wordt terwijl het nog best fris is buiten.

   Courgette kan tegen hoge temperaturen. 21 graden is ideaal voor de plant.

   Zorg voor een grote pot met voldoende voeding erin en de plant zal je in de zomer rijk belonen!

   Succes

 3. Goedemorgen. In wat voor soort pot kan ik peterselie. Sperziebonen en doperwtjes verpotten. Daar bedoel ik mee moet er een gat onder de pot zitten? Plastic of glaspot? En nog een vraag. De wortel of plant van de sperzieboon groeit uit het potje van de ah moestuinpotje. Moet ik het zo laten want ze zijn net 4 dagen geleden gezaaid.

  • Hoi Alliyah,

   excuus was een weekje weg.

   Ten eerste moeten alle potten voor je moestuin een gat hebben. Het overtollige water is vaak killing voor je ah moestuin planten.
   Peterselie kan in een kleine pot van 15cm meter.
   De bonen en doperwtjes kunnen in een pot van 40cm. Ik vind zelf de potten van het merk elho erg handig. Hierin blijft de aarde een goede temperatuur behouden. Glas kan wat warm worden op hete dagen, dit vinden de wortels niet fijn.

   Ik zou de kleine plantjes uit je ah moestuin potjes halen en deze verpotten in grotere potten. Alle plantjes moeten los van elkaar in aparte potten. De planten hebben de ruimte nodig om te groeien.

   Ik hoop dat je zo even verder kan. Succes

 4. Hallo,
  Ik heb paprika’s gezaaid (al lang geleden, het zijn nu plantjes van zo’n 5 cm.) en die zitten nu met zn allen in een AH krat, ik vroeg me af of dit wel kon en of ze niet te weinig aarde hadden.
  Gisteren heb ik ze nieuwe aarde geven en nu hangen alle plantjes slap. wat kan ik hier aan doen?
  Verder had ik ook nog een vraag over de temperatuur. op welke temperatuur mogen de plantjes naar buiten?

  • Hoi Fleur,

   Leuk dat je ook mee doet aan de moestuintjes.
   Paprika heeft wel redelijk wat ruimte nodig om te groeien. Een plant per pot van minimaal 30cm, ze kunnen nog even binnen staan in een wat kleiner potje maar wacht er niet te lang mee.
   Na het verpotten van de paprika maar ook andere groente kunnen de planten vaak even slap hangen. Hou de grond vochtig maar niet te nat, anders verdrinken ze. Het kan soms een dag of twee duren voor ze weer floreren.

   Paprika is een warmte minnende plant. Hou deze dus nog even binnen tot half mei. Daarna mag deze op de warmste en meest zonnige plek in de tuin. Zelf zou ik paprika wat later (half april) beginnen met zaaien, vooral omdat het in nederland zo koud is voor deze plant in de eerste maanden van het jaar.

   Succes met je moestuintje en je paprika.

 5. Kan ik de AH moestuintjes gewoon verpotten met universele aarde? Of moet het wat anders zijn? Grtjes Ilona

  • Hoi Ilona,

   universele aarde kan prima. Je moet alleen achterop kijken of er meststoffen inzitten. Dit is belangrijk om de groenten voeding te geven. Deze meststoffen werken vaak 2 maanden. Je kan de aarde dus niet twee keer gebruiken tenzij je voeding toevoegt.

 6. Hoeveel ruimte moet ik tuusen de verschillende kruides houden?
  Wij hebben namelijk een grote bak gekocht speciaal voor de kruides en voor de moestuintjes van de AH.

  alvast bedankt.

  • Hoi Romy,

   Kruiden kunnen per wit papiertje (waar de zaden in zitten) allemaal bij elkaar op een oppervlakte van 20 bij 20cm.
   Succes