Sperzieboon

Sperzieboon

Sperziebonen welke geoogst kunnen worden


De sperzieboon is een waardevolle toevoeging aan je eetpatroon. Ze smaken heerlijk en zijn daarbij redelijk makkelijk te kweken.

De sperzieboon, die ook wel slabonen worden genoemd, komen we dagelijks tegen in de supermarkt. Deze peulvruchten kan je in zijn geheel eten, bij sommige peulvruchten kan je alleen de zaden eten.

De sperzieboon plant en de verschillen

De plant behoort tot de vlinderbloemenfamilie, dit zal je snel genoeg merken wanneer je de bloemen ziet. Het lijken net kleine vlindertjes.

Sperzieboon vlinderbloemenfamilie

De sperzieboon is lid in de vlinderbloemenfamilie.


Er zijn verschillende sperziebonen in de wereld om te kweken en ze groeien elk op hun eigen manier.
Ga je voor de klimmende versie, welke ik zelf aanraad omdat deze meer boontjes geeft per m2. Of ga je voor de lage boon soorten welke minder peulen geeft maar welke daarentegen makkelijker bij te houden is omdat je niet met stokken in de weer hoeft om de plant te lijden.

De lagere rassen, ook wel stambonen genoemd, worden tot 50cm hoog en zien eruit als een gezellige groene struik. Bij het oogsten kunnen er boontjes over het hoofd worden gezien omdat deze ook in de struik zelf groeien. Zoek daarom goed de struik door voordat je kostbare bonen mist.
Tijdens hevige regenval kan er veel modder opspatten, daarbij kunnen slakken redelijk makkelijk bij de onderste bonen komen. Je kunt dit tegengaan door wat stro onder de plant te leggen en de grond zo te bedekken.

Enkele lage rassen
Compass – Een stamslaboon voor de haricot vert liefhebbers zoals ik. De plant geeft voor een redelijk lange periode een goede opbrengst.
Valdor – Een boterboon die wat vetter smaakt. Mooi geel van kleur.

Sperzieboon plant

De sperzieboon plant zal altijd een weg naar boven vinden.


De hogere rassen, ook wel stokbonen genoemd, kunnen de 2,5 meter wel halen. De reden dat de plant in de hoogte groeit is omdat deze de warmte opzoekt. De plant zal altijd het hoogte pad zoeken. Jij kan daarbij helpen door stokken te plaatsen zodat de plant zich een weg naar boven kan groeien. Wat ook kan is verticale draden spannen en de plant een weg zigzaggend naar boven helpen.
Bij de hogere soorten kan je de planten wat dichter op elkaar zaaien ze groeien niet zo in de breedte als de struikbonen (stambonen).

Neckarkoningin – Een stevige boon met goede opbrengst. Deze peul heeft ook geen draad nadat deze gekookt is.

Kleine sperzieboon zaailing

Een sperzieboon plant welke net verplant is.

Is de sperzieboon gezond en welke voedingswaarde zit er in

Sperzieboon bestaat voornamelijk uit water, hierdoor moet je er flink wat van eten om aan je dagelijkse hoeveelheid kalium en bijvoorbeeld magnesium te komen. Maar in combinatie met andere groente zeker een aanrader.
In 100 gram sperziebonen zit voor 10% van je ADH kalium in en voor 10% aan ijzer.

Wanneer en hoe kan je sperziebonen zaaien?

Sperziebonen zaaien kan vanaf half mei wanneer de grond op temperatuur is. Je kan voorzaaien in kleine potjes om zo vogels en insecten geen kans te geven de zaden op te eten.
Bedek de aarde met ongeveer 1cm aarde. Hou de aarde vochtig maar niet kletsnat, de zaden kunnen gaan rotten voordat ze uitkomen. Dit is echt belangrijk wanneer het te nat en koud is komen de zaden niet uit. Het ontkiemen kan een week duren.
Ik gebruik zelf stekgrond voor het zaaien van sperziebonen.

Wanneer de planten ongeveer 15cm hebben gehaald kan je ze verpotten of in de volle grond zetten. De hoge soorten zijn wat lastiger in potten de kweken omdat er minder ruimte is voor het omhoog lijden van de sperzieboon plant.
Gebruik een pot van minimaal 30cm breed per plant.

Hou er rekening mee dat slakken de fragiele uitlopers kunnen opeten. Ze zijn er dol op. Wanneer dit gebeurd is de plant vaak verloren en kan je opnieuw beginnen.

Zoals ik in het begin beschreef kan je de stokslabonen wat dichter op elkaar zaaien of verplanten. Je kan zelfs 2 planten per stok aanhouden en met een afstand van 30-40 cm per stok. Zo benut je de grond optimaal en heb je een goede opbrengst.
Een andere mogelijkheid is 4 stokken van 2,5 meter hoog in een kruis zetten. Elke hoek met een afstand van 60cm.

De lage soorten zou ik per plant een afstand van minimaal 40cm geven. Het zijn echt struikjes dus deze hebben de ruimte nodig.

Grond en verzorging van de sperzieboon

Sperzieboon in pot kweken kan met gewone aarde met voeding erin. De voeding in de aarde is genoeg voor het zaaien tot en met de oogst. In de volle grond hebben sperziebonen weinig voeding nodig. Ik gebruik wat voeding aan het begin van het jaar en laat dit intrekken.
De plant zelf neemt stikstof uit de lucht dus voeding tijdens het groeien is niet nodig.
De grond mag nooit te nat worden, vooral bij de jonge planten.
Het is belangrijk dat je de volgroeide peulen plukt zodat nieuwe boontjes kunnen groeien. Na de oogst zal de plant langzaam wat bruiner worden en afsterven.