Sla

sla is er in vele soorten, de een wat mooier dan de ander. Het is een makkelijk te kweken groente. Op deze pagina staat precies hoe je dit doet.

Hieronder een paar soorten sla:
Sla kweken
Romaanse sla: de knapperige lepelvormige bladeren van romaanse sla zijn een van de meest voedzame in zijn soort. Door het wat dikkere blad kunnen ze ook beter tegen hitte. Romaanse sla wordt vaak gebruikt in ceaser salads.

Botersla en gewone (krop) sla: dit zijn de meest voorkomende in de supermarkt. Deze soorten houden van wat koelere temperaturen. In het hoogseizoen moeten deze op niet al te zonnige plekken gekweekt worden.

Bataviasla / eikenbladsla: deze mooie soorten kan je beter op een koele plek kweken.

De juiste aarde bij het kweken van sla

Sla heeft behoefte aan een humusrijke, vochthoudend en goed gedraineerde grond met veel stikstof. Gebruik compost bij het opkweken om voor stikstof te zorgen. Als je compost uit zakken koopt kan deze het best gemengd zijn met bijvoorbeeld bloedmeel, wat rijk is aan stikstof.

Sla zaaien

Je kan een halve maand voordat de sla eigenlijk naar buiten kan binnen beginnen met zaaien. Je kan dit doen in kleine bakjes waar bijvoorbeeld cocopeat en compost in zit. Wanneer je buiten begint met sla zaaien moet je over het algemeen 10 tot 15 cm afstand houden per zaadje.

Voordat je gaat zaaien moet je even kijken op de verpakking van het zaadzakje wanneer deze het best gezaaid kan worden.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Sla kweken is niet heel moeilijk. Je moet goed opletten met water geven. De wortels van sla groeien zeer oppervlakkig. Op warme dagen kan de sla dus snel uitdrogen.

Type aarde: Gebruik aarde waar veel stikstof in zit. Aarde gemengd met compost is optimaal voor de plant.

Ontkiemen: 2 tot 10 dagen. Bij het kweken moet je goed opletten dat deze in het begin niet te warm staat. Ze worden anders slap.

Groeiperiode: 30 tot 40. De ene sla soort is de ander niet. Maar over het algemeen duurt het 30 dagen na het ontkiemen.

Plantafstand: minimaal 10 tot 15 cm. Sommige sla soorten kan je heel dicht op elkaar zetten. Ze groeien dan minder blad maar elke centimeter van de grond wordt wel benut.

Sla buiten kweken

Over het algemeen houden de meeste soorten niet van hele heette zomer dagen. Zet sla bij het kweken dan ook niet midden in de zon maar bijvoorbeeld in de ochtend of avondzon.

Zaaiperiode buiten: april tot augustus. Over het algemeen is het in het najaar moeilijker om de meeste soorten te kweken omdat het dan vochtiger is en er zijn meer ziektes voor de plant.

Vochtigheid: vochtig. Hou bij het opkweken altijd een vochtige grond aan. De wortels liggen vlak aan het oppervlak, houdt hier rekening mee.

Standplaats winter: in de winter overleeft de plant het niet. Je kan in februari beginnen in een kas. De sla zal dan zeker lukken.

Standplaats zomerzon: in de ochtend en avond zon. Zorg op heette dagen dat de plant niet op een te warme plek staat.

Standplaats voor/najaar zon: volle zon.

Sla binnen kweken

Binnen kan je sla in potten kweken. Gebruik een pot van minimaal 12cm breed en 12cm diep. Dit geldt voor de meeste soorten.

Zaaiperiode binnen: februari tot augustus. Je kan sla zeker binnen kweken. Let alleen wel op dat sla bij hoge temperaturen slap wordt. Een plek in huis met een temperatuur van 15 tot 18 is het best.

Vochtigheid: vochtig. Hou bij het kweken van sla altijd een vochtige grond aan.

Standplaats zomerzon: in de ochtend en avond zon. Zorg op heette dagen dat de sla niet op een te warme plek staat.

Standplaats voor/najaar zon: volle zon.