Radijs

Radijs is een snelle groeier. En nog makkelijk om te kweken ook. Zeker een aanrader om de ruimte in je moestuin mee te vullen.

Ze komen in verschillende kleuren en vormen. De meest voorkomende is natuurlijk de rode. Maar ze komen ook in roze, wit, geel en paars, ideaal voor als je je kinderen voor het eerst een moestuin aan let leggen.

Radijs is gezond, maar geen helende groente die dagelijks gegeten moet worden. Waar radijs wel in uitblinkt is het selenium gehalte. Natuurlijk moet de grond waar de radijs in staat wel het spoorelement in zich hebben, dit geldt trouwens voor bijna alle elementen in groenten. Seleen is goed voor het verwerken van zware metalen in verontreinigd eten. Verder zit er vitamine C in, maar niet met genezende hoeveelheden.

De radijs plant is zit in de kruisbloemenfamilie, maar de bloemen wil je eigenlijk nooit zien want dit gaat ten kosten van de smaak. Zorg er dan ook voor dat je radijsjes op tijd eet.

Radijs

Radijs zaai je in niet al te stevige aarde. Het liefst met wat compost erbij om de wortels goed te voeden.

Een paar dingen waar je bij het kweken goed op moet letten. Hou de bodem waar de radijs in staat vochtig. Als ze te lang droog staan scheurt de radijs open en gaan deze verloren.
Tijdens het groeien mag er extra compost bij om de planten met genoeg voedsel te voorzien om te groeien,
kijk altijd even op de verpakking van de radijsjes hoe lang ze moeten groeien, meestal kun je binnen een maand al oogsten.

Radijs kweken

Het kweken van radijs is super makkelijk!

Radijs zaaien

Bij het zaaien van radijs raad ik aan om de zaadjes direct in de aarde of pot te zaaien waar je ze uiteindelijk ook wil oogsten. Radijs verpotten raad ik af, het eetbare gedeelte kan dan mislukken. De wortel structuur wordt verstoord wanneer je de radijs verpot.
Radijs
Radijs kan je zaaien van maart tot augustus. Ze kunnen tegen wat koudere temperaturen dan andere groentes. Je zou begin februari al kunnen beginnen onder glas. Half maart kan je in de volle grond beginnen. Ze zullen in de maanden maart en april wat langzamer groeien dan in de opvolgende maanden wanneer de zon meerdere uren schijnt.

De plantafstand bij het zaaien van is 10 cm. Hou bij grote soorten wat meer ruimte.
Als je ze in rijtjes wilt zetten; Plantafstand wordt dan 5 cm en een rij afstand van 15cm.

Wanneer kan je radijs oogsten

Na drie weken kunnen sommige soorten al geoogst worden. Maar stel nou dat de plant net te weinig zon ontvangt om lekker door te groeien, dan kan het zijn dat je na 4 weken eigenlijk nog niet kan oogsten.

De radijs zelf bevindt zich vlak onder tot net boven de aarde (als het goed is).
Radijs oogsten
Graaf voorzichtig rond de stengel van de plant om te kijken of je al wat rond en roods ziet. Zie je een nog te kleine en smalle wortel (radijs), dan is het nog geen tijd om te oogsten.

Radijs kan je ook in pot kweken

Radijs in pot kweken is goed te doen. Let erop dat de potgrond sneller uitdroogt wanneer je dit doet.
De pot moet minimaal 12 cm diep zijn bij de normale rode soorten. Zorg dat de pot een gat in de bodem heeft om het overtollige water weg te laten druipen.

Plant de zaadjes niet te dicht bij de rand. Wanneer je in pot kweekt, zorg dan voor 5cm afstand vanaf de rand.

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk. Omdat het eetbare gedeelte onder de grond groeit kan je soms even spieken om te kijken of ze al volgroeid zijn en klaar om te oogsten.

Type aarde: normaal / luchtig. Het water moet goed weg kunnen. Aarde met veel compost is perfect.

Ontkiemen: rond de 5 dagen. Omdat er zo veel verschillende soorten zijn verschild het nog wel eens.

Groeiperiode: Binnen 60 dagen. Het moet je zeker lukken om binnen 60 dagen te kweken. Er zijn soorten waarbij het in 3 weken mogelijk is. De cherry belle is een biologisch soort die tussen de 3 en 4 weken klaar is met goede omstandigheden.

Radijs kan je prima buiten kweken in een vochtige grond. Zorg voor veel zon in het voor en najaar.
In de zomer mag je radijs wat meer schaduw geven. Zoek een plek uit waar nog ruimte is tussen je andere planten om zo lege gaten te vullen. Onthoud wel goed waar je ze gepland hebt, de plant kan nog wel eens voor onkruid gezien worden.

Radijs binnen kweken

Midden in de winter kan je met kunstlicht de plantgroei bevorderen.

In de zomer op het vensterbank kan de plant het te warm krijgen, wanneer je raam op het zuiden is gericht. Zorg voor wat schaduw om de plant niet te laten verbranden.

De grond moet ook goed vochtig blijven.