Framboos

Framboos, een heerlijke zachte vrucht, zeker een aanrader voor in de moestuin. Een plant met veel groen en zachte kleuren. Het is een familie van de rozen, dit merk je snel genoeg wanneer je de frambozen plukt. De planten zelf kunnen twee meter hoog worden en groeien in struiken wanneer je de plant laat voor wat het is maar groeit het best wanneer deze omhoog geleid wordt en daarbij regelmatig snoeit.
Framboos vrucht
In de framboos zelf zitten goede voedingswaarde, vooral kalium is erg aanwezig in de vrucht. Daarnaast zit er in een portie van 100 gram ongeveer 33% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

De framboosplant is in 2 verschillende soorten te onderscheiden. De zomerframbozen en herfstframbozen. In deze verschillende soorten heb je ook nog tientalen verschillende rassen.
De zomerframbozen geven hun vruchten in de zomer, op z’n vroegst in juni tot in augustus als de winter wat langer heeft geduurd. Als je zelf frambozen wilt kweken bedenk dan goed wanneer je de vruchten wilt eten. Als je de ruimte hebt is een mix van zomer- en herfstframboos natuurlijk het mooist. In Nederland werkt de zomerframboos vaak wat beter omdat het weer meespeelt.

Framboos snoeien

De framboos is een winterharde plant welke op nieuw hout vruchten geeft, om ervoor te zorgen dat de plant nieuwe scheuten groeit moet zowel de zomerframboos als de winterframboos gesnoeid worden.
De zomerframboos geven vruchten aan twee jaar oude zijtakken. Deze verwijder je omdat ze minder kracht hebben en het beter is voor de plant. Als het goed is groeien er weer nieuwe scheuten vanuit de kern van de wortel. Aan deze nieuwe scheuten groeien weer nieuwe frambozen. Wanneer de nieuwe takken uit de kern van de wortel gegroeid zijn, knip je na de oogst de oude takken weg tot aan de grond. De nieuwe takken zullen het overnemen.
Wanneer je de plant als voor het eerst in de grond zet en er komen na de groei geen nieuwe scheuten, wacht dan een jaar. Snoei wel na de oogst de vruchtdragende takken weg.
Als er vanuit de wortelopslag meerdere nieuwe stengels groeien dan gewenst (maximaal 8) snoei dan de overige minder sterke takken weg.

Bij herfstframbozen snoei je ook na de oogst tot aan de grond. Er zullen nieuwe scheuten in het voorjaar uit de kern van de wortel groeien welke weer nieuwe frambozen geven.
Wanneer je de plant een bepaalde kant op wil hebben, bijvoorbeeld tegen de schutting, snoei dan nieuwe takken weg die te ver van de schutting afwijken. Zo geef je gezonde takken meer licht en een hogere vruchtopbrengst. Ook met de herfstframboos is er een soort maximum van nieuwe stengels, welke wel hoger licht dan bij de zomerframboos (maximaal 12). Snoei de overige stengels, bij voorkeur de stengels die van de gewenste groeirichting af groeien.

Framboos bloem

De framboos is familie van de rozen, bloem is mooi wit tot roze

Framboos planten

Framboos zaaien vanuit zaad is geen aanrader voor een beginnende moestuinder. Het beste is om in het begin van het jaar stengels met wortels in pot te kopen. Deze geven het eerste jaar al vruchten aangezien de stengel zelf een jaar oud is.
Het planten van de framboos gebeurd ook in de eerste kalendermaanden van het jaar. Plant de framboos op een plek waar veel zon schijnt en het minder hard waait. Tegen een schutting is een ideale plek.
Voordat je een kuil graaft en de framboosplant in de aarde plaatst, kan je de grond eerst bemesten met bijvoorbeeld mest of koemestkorrels. Daarbij kan je voor optimale groei magnesium toevoegen aan de grond. Voor magnesium gebruik ik zelf lavameel, hier zit tevens ook silicium en kalium in, wat ook goed is voor de plant. Het magnesium is goed voor de bladgroei van de framboos en het silicium is goed tegen ziekten en het bevorderd vruchtgroei.
Je kan framboos ook in het midden van de tuin planten, zorg er dan voor dat je takken ondersteund met draden die aan stokken hangen. Nogmaals, de takken waar de frambozen aan hangen zijn erg breekbaar, een harde wind kan de tak doen breken. En dit willen we natuurlijk niet, zorg er daardoor voor dat er voldoende ondersteuning is voor deze takken.

Framboosplant verzorgen

Naast het snoeien hoeft er weinig gedaan worden aan de verzorgen behalve af en toe water geven wanneer de grond droog is. De wortels van de framboosplant liggen redelijk hoog, hierdoor droogt de aarde snel op.
De standplaats is op een plek waar de zon minimaal 6 uur schijnt per dag. Hoe minder zon des te minder zoet wordt de vrucht, en dit is niet de bedoeling.

Verschillende rassen
Tayberry – ook wel Taybes genoemd. Een kruising tussen een braam en framboos, een braamboos. Is een zomerframboos welke zeer grote en zeer zoete vruchten geeft. Houdt van zon maar groeit ook in half-schaduw. Het is een kruising tussen en framboos en een braam. De vruchten zijn erg zacht en niet lang houdbaard, hierdoor niet echt geschikt voor de verkoop.
Loganberry – ook een kruising tussen een braam en een framboos. Bijna net zo groot als de Tayberry maar minder zoet.
Glen Ample – een zomerframboos welke stevige vruchten geeft, ideaal voor als je ze wat langer wilt bewaren. De plant heeft vooral omhoog groeiende takken, hierdoor makkelijk via draden te lijden.
Galante – dof rode vrucht met een goede opbrengst. Een herfstframboos.
Marosa – herfstframboos met een zoete smaak, groeit goed en snel op alle grondsoorten.
Autumn Bliss – De naam zegt het al. Een in de herfst vruchtdragende plant. Zeer goede opbrengst.